Danom bez automobila – završen Europski tjedan mobilnosti

Danas je završio Europski tjedan mobilnosti u organizaciji Grada Kutine i Turističke zajednice. Simbolično je obilježen izlaskom djece Dječjeg vrtića Kutina, te djelatnicima Gradske uprave i Turističke zajednice na ulice u središtu grada koje su bile zatvorene za promet. S djecom je, uz odgajateljice, bila i ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov koja je istaknula kako joj je drago što su se i djeca Dječjeg vrtića Kutina uključila u ovu akciju.

Djeca su bila podijeljena u tri punkta, te su svojim crtežima poslali poruke koje upućuju na ljepotu prirode i čist okoliš.

 Kako je u ime organizatora akcije kazala direktorica TZ Grada Kutine Ivana Grdić Dan bez automobila središnja je aktivnost Europskog tjedna mobilnosti koji je u Kutini održan od 16. – 22. rujna. „ Ove godine aktivnosti su bile prilagođene epidemiološkoj situaciji i bilo ih je manje, a građane smo poticali na korištenje bicikala, romobila, pješačenje i ostale aktivnosti koje ne uključuju vožnju automobilima i time odaslali poruku o važnosti alternativnog načina kretanja”, istaknula je Grdić.


 Poticanje građana i djece na kretanje i rekreaciju trend je u svim gradovima, pa tako i u Kutini. Na koji se način u tom smjeru radi rekao je gradonačelnik Zlatko Babić koji se pridružio obilježavanju Dana bez automobila u sklopu Europskog tjedna mobilnosti: „Grad Kutina intenzivno radi na tome zadnjih godina, na izgradnji pješačko biciklističkih staza, oživljavanja dijela uz Kutinicu izgradnjom šetnice, napravljena je pješačko biciklistička staza do Repušnice, imamo u planu pješačko biciklističku stazu do Kutinske Slatine tj. do Šartovca, uskoro će početi realizacija uređenja Turskog stola i šetališta oko bazena, radimo na apliciranju za sredstava EU za uređenje Moslavačke gore koje je sve popularnija, te niz drugih aktivnosti“.  


Europski tjedan mobilnosti obilježen je danas u gotovo svim gradovima Hrvatske senzibilizirajući javnost na važnost smanjenja onečišćenja zraka putem ispušnih plinova, te upućujući građane na sve oblike kretanja i rekreacije na otvorenom.