Završna konferencija projekta „TIK-TAK, vrijeme je za kulturu“

U POU Kutina održana je završna konferencija projekta „Tik-tak, vrijeme je za kulturu“. Projekt Pučkog otvorenog učilišta Kutina vrijedan je 783.200,00 kuna i umjesto 18 mjeseci odobreno mu je trajanje od 21 mjesec, zbog korona krize. Projekt je financiran u potpunosti od strane Europskog socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna RH (15%). U njega su bili uključeni Gradski savez KUD-ova, Foto video kub, Društvo naša djeca Kutina, te Udruga ODRAZ iz Zagreba koja je značajno pomogla oko radionica.

Kroz projekt je obogaćen kulturni sadržaj Kutine, organizirani su različiti događaji čime je aktivno sudjelovanje javno-civilnog partnerstva stavljeno na višu razinu. Stjepan Badanjak,voditelj projekta rekao je kako je bilo održano 680 sati radionica, za mlade i one starije dobi, te osmerosatne edukacije za članove KUD-ova kroz 6 dana. Kroz projekt je nabavljena i oprema za POU Kutina i partnere.


 U svemu je sudjelovalo oko 20 zaposlenika i članova udruga, dva zaposlenika Grada Kutine i tri zaposlenika javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Kutina. Projekt je omogućio nabavu adekvatne opreme i materijala za organiziranje događaja koji su sufinancirani u 100% iznosu bespovratno s ciljem razvoja i unapređenja postojećih i usavršavanja novih modela  upravljanja u kulturi, ali i kroz jačanje kapaciteta 25 predstavnika organizacija civilnog društva i zaposlenika javnog sektora. Izvedene su predstave „Djeca Gradu“, festival „Mali Jukebox Kutina“, manifestacija „Kazališne ljetne večeri“ te „Smotra kulture u Kutini“. Tu su i dvije panel rasprave s ciljem poticanja uključenosti građana u razvoj istih.


 Ravnateljica POU Kutina Jasminka Molnar kazala je kako je sve krenulo s predstavom Titanik gdje je na jednom mjestu okupljeno više sudionika iz područja kulture, te se tako došlo do poziva – “Kultura u centru”. “Tako je ostvaren ovaj projekt s kojim smo svi zadovoljni. Osim kutinskih udruga koje su bile uključene u projekt Titanika, bila je uključena i Udruga ODRAZ koja je pomogla kod edukacije“, rekla je Molnar zaključivši kako je kroz ovaj projekt obogaćen kulturni sadržaj Kutine, organizirani su različiti događaji čime je aktivno sudjelovanje javno-civilnog partnerstva stavljeno na višu razinu. Zahvalila je i prisutnim predstavnicima Razvojne agencije MRAV koji su pomogli da ideja POU Kutina postane projektom.

Predstavnici udruga uključenih u projekt izrazili su tom prigodom zadovoljstvo što su bili dio ovog projekta s kojega nose korisne informacije, ali i lijepe dojmove zajedničke suradnje i druženja.


 U ime Grada Kutine završnoj konferenciji prisustvovao je pročelnik ureda gradonačelnika Robert Kolenc. On je tom prilikom pohvalio završeni projekt, te rekao kako će Grad Kutina i ubuduće dati potporu sličnim projektima kako iz područja kulture, tako i iz ostalih područja.