“Simply brass” – koncert poznatog kvinteta otvorio Kutinsko ljeto

Koncertom kvinteta „Simply brass“ otvoreno je ovogodišnje Kutinsko ljeto. Koncert je održan na ljetnoj pozornici u dvorištu ispred POU Kutina koji je i organizator događaja.


   Otvorena pozornica dobar je prostor za predstojeće ljetne događaje kojih će zbog situacije s korona virusom ove godine biti znatno manje, ali će se jedan dio predviđenih događanja ipak održati na radost posjetitelja željnih kulturnih zbivanja.

 Koncert puhačke ekipe okupljene pod nazivom „Simply brass“ okupilo je ljubitelje dobre glazbe koji su uživali u suvremenim uspješnicama obrađenima u jazz maniri puhačkih instrumenata, poznatim filmskim temama i ugodnoj atmosferi.
 Koncert je pratio i kutinski gradonačelnik, Zlatko Babić.


SIMPLY BRASS KVINTET djeluje od 2005. godine i u tom je periodu održao niz zapaženih koncerata dilHrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan.
Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te obrada za brass ansambl iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, jazz skladbi ,filmske glazbe i popularnih melodija.Ansambl je ostvario značajnu suradnju sa Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH izvodeći skladbu SHADOWCATCHER (Eric Ewazen) uz njihovu pratnju na koncertima u KD ”V. Lisinski” kao i na Velikogoričkom Brass festivalu, na kojem je postao rezidentni ansambl.
Uz kvintet nastupaju renomirani domaći i strani glazbenici (Allen Vizzutti, Jan Cober, James C. Lebens, Sebastian Gil Armas, Radovan Cavallin, Šimun Matišić, Matej Meštrović, SUDAR Percussion, Zagrebački Kvartet Saksofona i dr. ).U suradnji sa izdavačkom kućom Cantus kvintet je tijekom 2010. godine snimio nosač zvuka “CAMINATTE” sa skladbama hrvatskih skladatelja. 2017. godine izašao je drugi nosač zvuka BRASS SYMPOSIUM, snimljen
za izdavačku kuću Aquarius Records, koji predstavlja djela napisana za Simply Brass, koji ih je i premijerno izveo. CD je bio nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji Instrumentalni Album.Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Julliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te proizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu i posvećenu Simply Brass Kvintetu. Skladba je doživjela i notno izdanje u SAD-u (Theodore Presser). Zapažen je i nastup na festivalu “Dani Hrvatske glazbe” u Beču 2012. godine. Kvintet surađuje i sa Koncertnom Direkcijom Zagreb a od 2011-2015. godine, kvintet ima i stalni ciklus koncerata u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski. U ožujku 2013. godine u suradnji sa Big bandom Hrvatske Radio Televizije, ansambl je praizveo Jazz koncert za brass kvintet i big band koji je za kvintet skladao doajen hrvatske jazz glazbe Miljenko Prohaska. U 2013. godini ansambl je ostvario dva zapažena međunarodna gostovanja: Maspalomas International Trumpet Festival; Gran Canaria u Španjolskoj i Laval University; Quebec City u Canadi. U svibnju 2015. godine Kvintet je ostvario značajnu međunarodnu koncertnu turneju u Republici Kini gdje je nastupio u šest velikih gradova i pred mnogobrojnim auditorijem ostvario zapažen uspjeh.
Brojni su i edukativni koncerti u osnovnim školama gdje ansambl promovira glazbu za limene puhače i potiče interes djece i mladih za limene puhačke instrumente.

SIMPLY BRASS čine:Tomica Rukljić diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Selaka. Dobitnik je rektorove nagrade za postignute rezultate tijekom studija. Solist je Zagrebačke Filharmonije. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH te drugim orkestrima u Hrvatskoj.
Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo i Soulfingers. Član je ansambla 7/8.Rudolf Homen diplomirao je trubu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kubičeka. Profesor je trube u Glazbenom učilištu ”Elly Bašić” u Zagrebu i dirigent Puhačkog orkestra Fužine. Surađuje s orkestrom Opere HNK u Zagrebu, orkestrom Opere HNK u Rijeci te Simfonijskim orkestrom HRT-a.Nikola Zver studirao je na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Lipovšeka, studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Harkay. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima gdje osvaja visoke nagrade. Pohađao je majstorske tečajeve kod renomiranih svjetskih umjetnika. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a,
orkestrom Opere HNK u Zagrebu, te orkestrom Kazališta Komedija u Zagrebu.Alan Bošnjak diplomirao je trombon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Fuchsa, a usavršavao se na Hochschule für Musik u Grazu,i na majstorskim kursevima Branimira Slokara. Surađuje sa gotovo svim orkestrima u Hrvatskoj. Solo je trombonist orkestra Opere HNK u Zagrebu. Dugi niz godina bio je član grupe Cubismo.Željko Kertez diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vulelije i asistenta Rajkovića, a usavršavao se kod prof. Culbertsona i prof. Maugera. Od 2010. godine mentor je za tubu i eufonij na majstorskom tečaju u Portorožu (SLO). Tubist je Orkestra Opere HNK u Zagrebu, dirigent GPO Krešimir iz Kutine i potpredsjednik Udruge hrvatskih tubista i trombonista. Organizator je Zagrebačkog Brass Festivala.