Projektom “Crkveni jarak” Grad Kutina započinje revitalizaciju Moslavačke gore

  Grad Kutina i Turistička zajednica već neko vrijeme planiraju intenzivniji razvoj Moslavačke gore, prirodnog bogatstva Kutine i Moslavine u cijelosti, a u svrhu razvoja turizma i rekreacije. Sukladno toj ideji gradonačelnik Kutine Zlatko Babić formirao je projektni tim koji čine djelatnici iz Turističke zajednice, i adekvatnih struka iz udruga i ustanova koje mogu doprinijeti razvoju ovog zanimljivog projekta.
Tako je danas na konferenciji za novinare predstavljen projekt “Crkveni jarak” – Poučna staza u Regionalnom parku Moslavačka gora za koji se trenutno radi projektna dokumentacija.

  „Poučna staza „Crkveni jarak“ planira se dijelom na trasi postojećeg šumskog puta tj. planinarske staze, kako bi se njegovim uređenjem potaknulo korištenje, te se dodatno naglasile edukativne, rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma čineći ih dostupnijima lokalnom stanovništvu. Poučna staza će se opremiti signalizacijom, putokazima i poučnim infopanelima koji će utjecati na podizanje svijesti o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti“ istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Kutine Ivana Grdić. 
 

 Kako je u svojoj prezentaciji rekla mlada arhitektica Ines Mravunac, poučna staza povezat će vrijedne lokalitete Bele crkve, Vidikovca, Visa, do Humke. Kroz projekt je naglašena potreba očuvanja okoliša uz minimalne zahvate. Ines Mravunac ističe kako će ljepota staze i pojedinih točaka biti istaknuta drvenim eksterijerom na odmorišnim točkama koji je uklopljen u prirodu i prati tijek prirode i potreba planinara i rekreativaca.


 Projekt se prijavljuje na natječaj za provedbu Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ – provedba tipa operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

 I u financijskom i u operativnom smislu riječ je o  zahtjevnom projektu koji uključuje brojne programe i aktivnosti i to je prvi u nizu projekata u sklopu inicijative turističkog razvoja Regionalnog parka Moslavačka gora

„Blizina gradu, bogatstvo flore i faune, te očuvanost prirode veliki su potencijali Moslavačke gore koje moramo bolje iskoristiti. Zato ćemo okupljati sve koji mogu tome pridonijeti, koordinirat ćemo aktivnosti i približiti sve to našim građanima i posjetiteljima“ rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.


  Zajedno s poučnom stazom Turski stol, projekt Crkveni jarak u Regionalnom parku Moslavačkoj gori na tragu je razvoja prirodnih potencijala Moslavine, njihovih uključivanja u turističku ponudu Kutine, ali i svakodnevni život kutinskih rekreativaca i ljubitelja prirode.