32. sjednica Gradskog vijeća Kutine

 Gradsko vijeće Kutine jučer je održalo posljednju sjednicu prije ljetne stanke. Na on line sjednici podnesena su izvješća gradskih tvrtki za 2019. godinu, te izvješća o nezaposlenosti i stanju sigurnosti na području Grada Kutine o kojoj su izvijestili čelnici Policijske postaje Kutina.
   Sjednica je počela aktualnim satom koji vijećnici ovaj puta nisu u potpunosti iskoristili, te je bilo svega nekoliko pitanja o aktualnim temama, a rasprave o izvješćima gotovo su izostale. Neki su vijećnici na godišnjem odmoru, a našlo se i primjedbi od strane SDP-a da je vrijeme da se sjednice održavaju uživo jer u Kutini ima i većih prostora za takve sjednice. Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić najavio je da je trenutno situacija takva da je najprihvatljivije bilo održati on line sjednicu, ali najavljuje održavanje sljedećih sjednica u jesen uživo u adekvatnom prostoru.

  Izvješće o stanju nezaposlenosti u 2019. godini podnijela je Tanja Lovrić Ivanković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Kutina. Usporedba podataka HZZ-a s prijašnjim godinama govori o značajnom smanjenju nezaposlenosti u proteklih nekoliko godina. Pozitivan trend počeo je 2017. godine, te se u 2019. bilježi najmanji broj nezaposlenih u zadnjih 15 godina, ističe Tanja Lovrić Ivanković. Tako je na Zavodu za zapošljavanje lani prosječno bilo 986 nezaposlenih što je značajno smanjenje u odnosu na nekoliko prethodnih godina, s naglaskom na 2014. kada je broj premašivao oko 2.300 nezaposlenih u prosjeku znatnim dijelom i zbog priliva radnika na Zavod za zapošljavanje iz radnog odnosa, najviše iz Petrokemije.

 Gradonačelnik Babić istaknuo je zadovoljstvo ovakvim rezultatima, uvažavajući okolnosti prijašnjih godina, te naglasio kako mu je žao što je pozitivan trend sada zaustavljen COVID krizom. Babić ističe kako Vlada RH, HZZ i Grad Kutina suradnjom i raznim poticajnim mjerama nastoje umanjiti efekte krize i nada se da će gospodarstvo Kutine naći način kako bi opstali uz najmanje moguće posljedice po zaposlene.

Izvješća su podnijeli i predstavnici kutinskih javnih poduzeća, Moslavine d.o.o., Eko Moslavina i Komunalnih servisa Kutina koji su u 2019. poslovali pozitivno i zabiježili pomake u radu tvrtki. Iz Moslavine d.o.o. stižu najave za projekt Aglomeracije, najveći projekt poduzeća do sada, a kako je istaknuo direktor tvrtke Mijo Šepak, oni se godinama kako kroz akumuliranje kapitala, tako i kadrovski pripremaju za taj projekt. S početkom projekta najavljuje se i potreba za zapošljavanjem nekoliko ljudi. Aglomeracija ostaje glavni cilj gradskog vodnog poduzeća u iduće 3 godine, a tvrtka pretendira postati regionalnim distributerom, smatrajući da može osigurati kvalitetnu i sigurnu vodoopskrbu.
  

Eko Moslavina stabilizirala je svoje poslovanje, držeći se plana i preporuka obavljene revizije, te su prihodi počeli rasti a troškovi padati i rezultati su bolji nego u 2018. Istaknula je to direktorica poduzeća Adrijana Cvrtila. Proteklu je godinu obilježilo usklađivanje s novim načinom zbrinjavanja otpada i unaprijeđivanje rada poduzeća na čemu se i dalje, kako ističe Cvrtila, intenzivno radi.
  Komunalni servisi Kutina poslovali su pozitivno iako su imali, kako navodi direktor firme Krešimir Lenić, manje sprovoda i manje kupnje grobnih mjesta za života. Tvrtki ne ide na ruku smanjenje prihoda od tržnice što se bilježi iz godine u godinu, no prihodi su im porasli od parkinga zbog novih parkirališta. Rješili su kreditno zaduženje i napravili sistematizaciju radnih mjesta, te se uskladili s ostalim gradskim poduzećima.
  

RA MRAV svojim redovnim poslovanjem ostvarila je 1,4 mln kn prihoda, od kojih 211.000 kn od vlastite djelatnosti. Grad Kutina osigurava 950.000 kn za agenciju, dok nešto manje od 300.000 kn osiguravaju kroz druge projektne aktivnosti u suradnji s Gradom. Lani bilježe 52 projekta u implementaciji, te 30 prijavljenih projektnih prijedloga za natječaje. Direktor Tomislav Kojundžić naglašava kako su 2019. počeli upravljati Poduzetničkim inkubatorom, te prate poduzetnike i na usluzi su im kroz aktivnosti Poduzetničkog inkubatora koji je popunjen 100%.

  Vijećnik Ivica Glibo (MOST) pohvalio je rad RA MRAV, no istaknuo kako bi volio da se Agencija u budućnosti što više financira iz vlastitih prihoda.  
Vijeće je izglasalo i odluku o povratu duga Grada Kutine prema Moslavini d.o.o. koji se proteže od razdoblja bivše vlasti, a sukladno važećim ugovorima potpisanim o načinu financiranja gradnje vodnih projekata od strane jedinica lokalnih samouprava. Napravljen je plan vraćanja dugovanja koja uključuju i ona za izvršene radove do kraja 2019., te je utvrđen plan financiranja projekata komunalne infrastrukture za razdoblje do 2020.-2022.
  Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić podnio je izviješće o radu za polugodište od srpnja do prosinca 2019. godine naznačujući izvršene projekte i neke koji su u tijeku. Vijećnici su izviješće dobili u materijalima i nisu imali pitanja. Babić je rekao kako je izviješće rezultat ne samo njegovog, nego i rada cijelog Gradskog vijeća koje je sudjelovalo u donošenju bitnih odluka za razvoj grada Kutine.