Vaše oko – naš pratitelj

Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ započela je s provođenjem svog prvog EU projekta „Vaše oko – naš pratitelj“. U projektu će 15 članova Udruge koristiti usluge pratitelja iduće dvije godine. Projekt je predstavljen na redovnoj godišnjoj skupštini Udruge koja je održana s odgodom zbog mjera zaštite od širenja zaraze corona virusom.
„Ponosni smo i sretni što smo uspjeli osmisliti projekt i izboriti se da ga dobijemo na dobrobit naših članova. Bilo je izazovno. Nismo puno znali o pisanju projekata, a sve je zakomplicirala i kriza izazvana corona virusom. Hvala Bogu, uspjeli smo i sad idemo dalje, imamo ideje i za nove projekte.“, rekao je Mario Merhaut, predsjednik Udruge slijepih Grda Kutine i dijela SMŽ.
Cilj je projekta „Vaše oko – naš pratitelj!“ povećane socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba (članova Udruge) na području Grada Kutine i dijela SMŽ. „Projekt je prilika da naši čalnovi postanu punopravni članovi svoje zajednice i da na dostojanstven način ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze.“, istaknula je Brankica Mudrić, tajnica Udruge i koordinatorica projekta.
Helena Ložar, voditeljica projekta dodaje kako je svrha projekta omogućiti slijepih osobama jednostavnije ostvarivanje njihovih prava, redovito izvršavanje njihovih obaveza te njihovo snažnije uključivanje u javni život zajednice što u konačnici povećava njihovo socijalno uključivanje i izglede za dostojanstven život.“ U tome će koristiti pomoć, odnosno usluge pratitelje koji će ih pratiti i pomagati u različitim socijalnim aktivnostima kao što su odlazak liječniku, u trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije. Pratitelj će članovima Udruge asistirati i u obavljanju administrativnih poslova – čitanje dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata… Također pratitelj će korisnicima usluga iz projekta prenositi znanja i vještine koje će slijepoj osobi olakštati samostalno funkcioniranje (označavanje predmeta, odjeće, aparata, upotrebu pomagala itd.)
Svi članovi Udruge izrazili su se pohvalno o projektu te su čestitali članovima tima koji su osmislili projekt i uspjeli sve napraviti kako bi Udruga i dobila 100% financiranje iz EU socija.nog fonda u iznosu 497 tisuća 995 kn.
Članovi Udruge pozdravili su i prijedlog predsjednika o usvajanju Strateškog plana rada Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ 2020. – 2025. „To je važan dokument za buduće EU projekte koje planiramo prijaviti na Natječaje za sufinanciranje iz EU fondova. Zato vam svima zahvaljujem na usvajanju ovog strateškog plana.“, rekao je Mario Merhaut, predsjednik Udruge.
Skupština je usvojila i Izvještaj o radu u 2019. godini kojeg je predstavila Brankica Mudrić, tajnica Udruge. „Prošla je godina bila puna aktivnosti u Udruzi slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ“. Možemo biti veoma zadovoljni i nazvati uspješnim naš rad tijekom cijele prošle, 2019. godine. Tako su provedene sve aktivnosti predviđene planom rada za prošlu godinu. Našim smo radom opravdali povjerenje svih članova Udruge te lokalnih zajednica.“, rekla je tajnica Udruge.
Ove godine Udrga će se susresti s novim poteškoćama izazvanih corona krizom, ali u Udruzi su optimistični te se nadaju da će uspjeti u provedbi prvog EU projekta te da će uspješno osmisliti i nove EU projekte.