Rekonstrukcija igrališta i atletske staze kod Tehničke škole Kutina – sporazumom između SMŽ i Grada Kutine

Gradsko vijeće Kutine održalo je još jednu video sjednicu koja je započela aktualnim satom.  Vijećnici su ga najvećim dijelom iskoristili postavljajući pitanja vezana uglavnom uz trenutno funkcioniranje grada i aktualne infrastrukturne probleme.
   Predsjednici Vatrogasne zajednice, Zajednice sportskih udruga i Gradskog saveza KUD-ova podnijeli su ukratko izviješća o radu za 2019. godinu. Nakon njih izvješća su podnijeli ravnatelji ustanova: Grada Kutine, Sportskog centra, Knjižnice, Muzeja Moslavine, POU i Vatrogasne postrojbe. Izvješća navedenih uglavnom su jednoglasno usvojena, što pokazuje da ravnatelji svaki u svojoj nadležnosti rade dobar posao na korist svih građana Kutine.
   Potvrđeno je i imenovanje Sandre Todorov na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića Kutina, što znači da Todorov započinje svoj drugi mandat na četiri godine.

Osim Sandre Todorov kandidirala su se dva djelatnika Dječjeg vrtića Elena Vasik i Dalibor Weiser. Protiv imenovanja Sandre Todorov bili su vijećnici HSLS-a, a u ime Kluba vijećnika HSLS-a govorio je predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić: „Naš stav je da Dječji vrtić stagnira, te da u protekle 4 godine nije bilo novih projekata ni programa. Projekti su rađeni u ime Grada Kutine, a iz vrtića nije došlo do nikakvih poboljšanja. Prostor za vrtić je povećan, a lista čekanja i dalje postoji“, neki su od argumenata predsjednika HSLS-a.

Gradonačelnik Babić dobio je suglasnost većine gradskih vijećnika za potpisivanje sporazuma sa Sisačko moslavačkom županijom o zajedničkom financiranju projekta „Rekonstrukcija igrališta i atletske staze Tehničke škole Kutina“. Time bi se kroz nagodbu kompenzirala dugovanja SMŽ prema Gradu Kutini na konto Sporazuma o reguliranju obaveza proizašlih iz Sporazuma o načinu plaćanja koncesijske naknade od 25. 7. 2002. s Petrokemijom d.d. Kutina. Njime je utvrđeno da će se 65% sredstava koje Petrokemija d.d. kao korisnik koncesije, uplatiti u Proračun Sisačko-moslavačke županije, na ime koncesijske naknade koristiti za namjenske programe na području grada Kutine.

   Nepridržavanjem ovakvog sporazuma županija je došla do duga od 732.000 kn što će vratiti kroz ulaganja u podizanje standarda ustanova na području Kutine u kojima su oni osnivači. Vijećnici su kritizirali županiju zbog ovakvog načina vraćanja duga jer smatraju kako županija ionako mora ulagati u ustanove kojima je osnivač poput dviju srednjih škola, Đačkog doma, Doma zdravlja Kutina, županijskih cesta. Nezavisna vijećnica Irena Vdović rekla je kako je financijska situacija u županiji vrlo loša i ono što bi trebala biti njihova redovna ulaganja u Kutinu trebalo bi odvojiti od vraćanja duga za koncesijsku naknadu, zaključivši kako će ipak podržati odluku isključivo zbog krajnjeg cilja, dobrobiti učenika i građana.


  Na istom tragu raspravljao je i vijećnik MOST-a Ivica Glibo koji je rekao kako je županije bolje ukinuti, te da bi se grad bolje brinuo sam o sebi, a protiv ovakvog načina vraćanja duga bio je i HSS-ovac Dragutin Vagner. Josip Cerovec (SDP) rekao je kako je potrebnije ulagati u igralište kod Srednje škole Tina Ujevića koje nema adekvatan sportski prostor.

Gradonačelnik Zlatko Babić složio se s potrebom ulaganja i u drugo srednjoškolsko igralište. Istaknuo je kako se Sisačko moslavačka županija nalazi u specifičnim uvjetima. Suradnju je ocijenio dobrom, rekavši kako se projekti realiziraju u onoj mjeri u kojoj je to moguće, navodeći primjer ulaganja u Županijske ceste, Učenički dom… Naglasio je kako županija ima puno ruralnih i nerazvijenih dijelova, te o tom balansu mora voditi računa. Grad Kutina kao najrazvijeniji dio je u povoljnijem položaju i ono na što je pozvao vijećnike je donošenje odluke o rekonstrukciji igrališta kod Tehničke škole Kutina, izgradnji kvalitetne atletske staze, što bi s biciklističkom stazom i uređenjem te rute kod Parka 56. bojne koristilo svim Kutinčanima. Recimo i to da je ovakav sporazum između županije i Petrokemije ove godine ukinut.