Predstavljen idejni projekt Spomen parka hrvatskim braniteljima na kutinskom groblju

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini održana je javna prezentacija idejnog rješenja novog sadržaja gradskog groblja u Kutini. Riječ je o Spomen parku sudionicima Domovinskog rata koji Grad Kutina ima u planu i za koji je napravljen detaljni plan uređenja.


   Idejno rješenje javnosti su predstavili prof. dr. Nenad Lipovac s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu zajedno s arhitektom Leonom Lipovcem. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako je Kutina dala veliki obol u Domovinskom ratu u kojem su izgubljeni mnogi životi tako da grad mora imati dostojno mjesto za odavanje počasti hrvatskim braniteljima. Godinama se počast odavala kod Krunice s križem, spomenika podignutog u čast hrvatskim domobranima, no svi se slažu kako je potrebno izgraditi spomen obilježje vezano uz Domovinski rat i znak sjećanja na sve sudionike i poginule hrvatske branitelje.


 Grad je usvojio Detaljni plan uređenja čime je učinjen veliki korak ka uređenju cjelokupnog groblja za razdoblje od 30-tak godina rekao je Krešmir Lenić, direktor Komunalnih servisa Kutina.


 „Ovaj Spomen park radimo već tri godine otkad je napravljen novi zakon o braniteljima koji predviđa Aleju branitelja. Mi smo počeli razgovarati s Koordinacijom branitelja da vidimo kako to riješiti, zatim je došao detaljni plan uređenja groblja i nakon više razgovora došli smo do zaključka da bi za spomen park najbolji način bio ova središnja točka na groblju koja bi spajala stari dio groblja i novi dio groblja i to bio dio nastavka novih sadržaja na groblju koji uključuje kosturnicu na jugu, dva niza kolumbarija, park branitelja i na kraju židovsko groblje“, objasnio je Krešimir Lenić.

  Idejna rješenja predstavio je renomirani arhitekt prof. dr. Nenad Lipovac s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu sa sinom, arhitektom Leonom Lipovcem, koji imaju iskustva u gradnji ovakvog tipa objekata. Mjesto koje je detaljnim planom uređenja osmišljeno za tu namjenu nalazi se točno u središnjoj točki groblja, na čistini prije parcele židovskog groblja s kojeg se pogled proteže na istočne brežuljke a na koje će se moći doći s više strana.
 

Rješenje je to koje će zadovoljiti sve zahtjeve moderne arhitekture i hortikulture. Bit će to mjesto pijeteta, mjesto kontemplacije i svi oni koji su nekoga izgubili u Domovinskom ratu moći će otići na to mjesto koje će biti u obliku kruga koji, među ostalim, simbolizira i zagrljaj.


  Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako je rješenje prilagođeno prostoru našeg groblja te da se nada da će se nakon ovog projekta pristupiti izgradnji glavnog projekta. „Nakon toga imat ćemo troškovnik i vidjeti o kojoj cijeni pričamo i u koliko će se etapa to raditi. Za izradu glavnog projekta mi smo aplicirali na Ministarstvo hrvatskih branitelja, no trenutno je sve na čekanju. No nadamo se da će projekt proći u Ministartsvu branitelja i ako ga ne budemo realizirali ove, realizirat ćemo ga iduće godine“, zaključio je gradonačelnik Kutine.
Predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja, predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić i ostali suradnici na projektu koji su bili prisutni na prezentaciji idejnog rješenja bili su zadovoljni prijedlogom rekavši kako će ovo mjesto biti park posebnog pijeteta za sve građane Kutine.
Za tijek projekta zadužen je Odjel za prostorno uređenje Grada Kutine na čijem je čelu pročelnica Snježana Šlabek Ohman.