Potpisan sporazum o administrativnom pripajanju dijela Piljenica Gradu Kutini

U kutinskoj Gradskoj vijećnici potpisan je sporazum o administrativnom pripajanju dijela Piljenica, koje su dosad bile u sastavu Općine Lipovljani, Gradu Kutini. Ugovor su potpisali gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i načelnik Općine Lipovljani, Nikola Horvat. Time je riješen višegodišnji problem na koji su upozoravali žitelji Malih Piljenica, preciznije stanovnici Ulice Ljudevita Posavskog.
 

Dugi niz godina stanovnici Malih Piljenica u katastarskom smislu gravitiraju Gradu Kutini kojem su se i obraćali, no gradska i općinska vijeća nisu dosad potvrdila takvu odluku, rekla je Nikolina Borić pomoćnica pročelnice Šlabek Ohman iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Kutine.


 „Mi smo u srpnju 2018. bili zajedno s predstavnicima tih žitelja u Općini Lipovljani na sastanku kod načelnika i oni su tamo usmeno ponovili svoje zahtjeve. Tada smo krenuli u proceduru izmjena tih granica. Postojala je volja s obje strane da se to riješi i trebalo je zadovoljiti sve uvjete. U prvom redu prijedlog su morala potvrditi općinska i gradska vijeća“, rekla je Nikolina Borić.  Male Piljenice tako će službeno postati dijelom Grada Kutine, odnosno Mjesnog odbora Banova Jaruga. Ovakvim rješenjem zadovoljan je i načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat.
 

„Meni je danas zadovoljstvo što ćemo potpisati ovaj sporazum kojim ćemo za 15- tak žitelja olakšati život i učiniti im ga normalnim. Ti su se stanovnici svakodnevno susretali s banalnim administrativnim poteškoćama i nekada ih nije bilo moguće niti pronaći. Žao mi je što to nije napravljeno i puno ranije, što znači da su možda politički ciljevi bili ispred malog čovjeka. Mi danas pokazujemo da je to moguće bez obzira na različite političke opcije“, rekao je načelnik Općine Lipovljani.


    Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je kako je riječ o površini od 367.000 m2, te kako je za rješavanje ovog administrativnog pitanja oformio tim u sastavu: Robert Kolenc, Nikolina Borić i Martina Juretić Bedeković. Zahvalio je i načelniku Općine Lipovljani na suradnji u rješavanju ovog pitanja. „S ovim problemom sam se susreo kada smo imali namjeru izgraditi vodovod u ulici Ljudevita Posavskog pa sam vidio da pola ulice pripada administrativno Kutini, a pola Lipovljanima i to je bila neodrživa situacija koja, uz ostalo, onemogućuje i investiranje u taj dio naselja. Zahvaljujem načelniku Općine Lipovljani što je u Lipovljanima zahtjev naših sugrađana naišao na odobravanje i što je općinsko vijeće potvrdilo ovakvu odluku, ali i gradskom vijeću Kutine na razumijevanju potreba naših građana. Izmjena administrativnih granica kompleksan je posao i zahvaljujem i našem timu koji rješava ovo pitanje na angažmanu“, rekao je Babić.

 Ovaj sporazum bit će dalje proslijeđen u državnu geodetsku upravu čime će biti stvoreni uvjeti za provedbu konkretnih izmjena, napominje Nikolina Borić. One će za građane u konačnici značiti i promjenu dokumenata i kućnih brojeva sukladno dinamici postupanja u ovom predmetu.