Dani Tarasa Ševčenka u Lipovljanima

 Kulturno prosvjetno društvo Karpati Lipovljani proteklog vikenda obilježilo je Dane Tarasa Ševčenka.  Manifestacija je to posvećena pjesniku i najvećem ukrajinskom sinu Tarasu Ševčenku čiju su bistu prije nekoliko godina ispred svojih prostora, nasuprot grkokatoličke crkve postavili Ukrajinci iz Lipovljana.

Predsjednik Društva Ukrajinaca Karpati iz Lipovljana Ivan Semenjuk pozdravio je po prvi puta u Lipovljanima veleposlanika Ukrajine Kirilić Vasilja. On je pozdravio sve napore Ukrajinaca iz Lipovljana u očuvanju ukrajinskog jezika i kulture, te pohvalio zbor KPD-a Karpati.

Dr. Evgenij Paščenko s katedre za Ukrajinistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ukratko je podsjetio na Tarasov lik i djelo, te promovirao svoju novu knjigu Donbas koju je poklonio društvu. Sve goste u ime Općine Lipovljani pozdravio je Nikola Horvat načelnik Općine naglasivši odličnu suradnju s KPD Karpati tijekom niza godina. Uvjeti korona virusa onemogućili su održavanje događaja udrugama pa tako i KPD-u Karpati, no je ovaj ipak održan na otvorenom ispred spomenika Ševčenku.