Započinje obnova doma i gradnja Dječjeg vrtića u Banovoj Jarugi

Rekonstrukcija društvenog doma u Banovoj Jarugi sa dogradnjom Dječjeg vrtića počet će do kraja ovog mjeseca. Najavljeno je to prilikom potpisivanja ugovora Grada Kutine sa izvođačem radova firmom Venka građenje iz Novske.
Vrijednost je projekta 10,5 mil kn, a sa 7,4 mil kn sufinancira se i Programa ruralnog razvoja Hrvatske, odnosno iz Europskog poljoprivrednog fonda. Riječ je o Mjeri 07 u kojoj se sufinanciraju temeljne usluge i bnova sela u ruralnim područjima i ulaganjima u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih usluga za stanovnike u ruralnim područjima, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnost s povezanom infrastrukturom.
Grad Kutina je projekt pripremio i prijavio ga na Natječaj još 2017. godine, ali prvi put nije prošao na Natječaju. Nakon dorade projekta i ponovne prijave projekt je na Natječaju odobren za sufinanciranje 2019. godine.
Projekt rekonstrukcije Doma u Banovoj Jarugi sa dogradnjom Dječjeg vrtića predstavio je Mišel Novosel, viši savjetnik za EU projekte i razvoj u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Kutine.

Mišel Novosel, viši savjetnik za EU projekte i razvoj u UO za gospodarstvo Grada Kutine

Projektom će biti riješen dugogodišnji problem stanovnika Banove Jaruge te će doprinijeti ugodnijem životu i poboljšanju kvalitete životu u mjestu. Zato smo svi sretni u selu i ovo je za sve nas u Banovoj Jarugi veliki dan, rekla je Lidija Balaško predsjednica VMO Banova Jaruga.

Lidija Balaško, predsjednika VMO Banova Jaruga

U protekle četiri godine od kada je pokrenut Program ruralnog razvoja RH, projekt u Banovoj Jarugi prvi je i zasad jedini projekt na području Grada Kutine koji se sufinancira iz tog programa, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda. Nedostatak mlađeg stanovništva i ideja za unapređenje kvalitete života mjestima na ruralnom području utjecao je na izostanak projekata. Po uzoru na Banovu Jarugu u Gradu Kutini pripremljen je sličan projekt obnove društvenog doma u Repušnici, ali u prvoj prijavi na Natječaj projekt nije zadovoljio kriterije. Projekt će biti dorađen i ponovno prijavljen, najavio je gradonačelnik Kutine. On je izrazio zadovoljstvo što se u vremenu krize počinje s realizacijom EU projekta u Banovoj Jarugi. „Nastavit ćemo sve EU projekte na području Grada Kutine i vodit ćemo brigu o uravnoteženom razvoju Kutine i prigradskih naselja na području Grada te ćemo nastaviti pripremati nove projekte za poboljšanje kvalitete života u svim naseljima.“, istaknuo je Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Rok završetka građevinskih radova rekonstrukcije Doma u Banovoj Jarugi sa dogradnjom vrtića je godinu dana. Mario Pranjić, direktor Venko gradnje, izvođača radova uvjeren je da će ispoštovati rok te je izrazio zadovoljstva što se i u krizi nastavljaju projekti.

Mario Pranjić, direktor “Venko građenje”

Obnovljeni dom u Banovoj Jarugi sa novim Dječjim vrtićem u funkciji bi trebao biti sredinom 2022. godine.  

Mjera 07 Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima

Tip operacije 7.4.1.
Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu

Rekonstrukcija društvenog doma Banova Jaruga sa dogradnjom Dječjeg vrtića

Osnovne informacije o projektu:

  • Naziv projekta:

   Rekonstrukcija društvenog doma Banova Jaruga sa dogradnjom Dječjeg vrtića

  • Vrijednost projekta:  10,5 milijuna kuna:
    • Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj :  6,3 milijuna kuna
    • Proračun RH: 1,1 milijun kuna
    • Proračun Grada Kutine: 3,1 milijuna kuna
  • Ugovor o sufinanciranju sklopljen između Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Grada Kutine 20.05.2019.
  • Kraj provedbe svih aktivnosti projekta očekuje se sredinom 2022. godine.
  •  

Specifični ciljevi projekta:

  1. Rekonstrukcija društvenog doma s dogradnjom objekta i prenamjenom funkcije dijela prostora u dječji vrtić i dom kulture
  2. Uređenje dječjeg igrališta i okoliša predmetnog objekta
  3. Razvoj kapaciteta za obavljanje predškolskog odgoja na području Grada Kutine
  4. Razvoj kapaciteta djelovanja organizacija civilnog društva

Korisnici:

1. Dječji vrtić (1 mješovita grupa, max. 22 vrtićanaca)

2. Korisnici doma kulture

stanovnici grada Kutine

razne udruge (KUD Banova Jaruga, udruga mladih i sl.)

VMO

Grad Kutina

posjetitelji predmetnog područja