Turski stol – tajne moslavačke šume

Poučna staza „Turski stol – tajne moslavačke šume“ novi je projekt Grada Kutine i Turističke zajednice Grada Kutine u suradnji s Hrvatskim šumama. Do kraja ovog mjeseca započet će uređenje, a sredinom kolovoza očekuje se i otvorenje poučne staze. Vrijednost je projekta 750 tisuća, a sufinancira se iz EU poljoprivrednog fonda kroz program Ruralnog razvoja Hrvatske.
Poučna staza „Turski stol“ je edukativno-rekreativna staza duljine 3 km smještena u šumi Šanac-Ciglenica, u neposrednom kontaktu s rekreacijsko-kupališnim kompleksom grada Kutine. Staza je dobila naziv prema arheološkom nalazištu srednjevjekovnog fortifikacijskog objekta za obranu od Turaka – gradištu „Turski stol“ – koje se nalazi na samom ulazu u šumu. Rekla je to Ivana Grdić, direktorica TZ Grada Kutine

Ivana Grdić, direktorica TZ Grada Kutine

Osim kulturno-povijesne vrijednosti, poučna staza dio je bogatog šumarskog ekosustava u kojem prevladava sastojina hrasta i graba, a pojedinačno su nesene i skupine crnogorice.

Uz prirodno i ekološko značenje ovog šumskog pojasa na rubu naselja Kutine, šuma ima estetske i krajobrazne vrijednosti u panoramskoj slici grada i šire okolice. Blizina naselja Kutine potencira njenu vrijednost u smislu neposrednog gradskog prostora za odmor i rekreaciju, jer najljepši je boravak u prirodi, boravak u šumi, istaknuo je Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma podružnica Zagreb.

Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, podružnica Zagreb

Duljina staze je 3 km i za njen obilazak prosječnim hodom trebat će oko 1 h. Šetnjom poučnom stazom „Turski stol“ postupno ćete otkrivati tajne moslavačke šume, njene prirodne i kulturne vrijednosti, nositelje identiteta moslavačkog kraja te će dobiti odgovore na neka pitanja kao što su:

Koje tajne starih ljudskih civilizacija i kultura će nam otkriti arheologija?

Što će nam o povijesti, sastavu i dinamici Zemlje reći geologija?

O kojim biljnim životinjskim vrstama moslavačkog kraja će nam ispričati biologija

Koja je uloga Čovjeka i njegov odnos prema prirodi i okolišu?

     Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo projektom te je najavio kako će biti uređen i dio stsaze uz Kutinicu od Sportskog centra do Gradskog bazena.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Poučna staza Turski stol trebala bi biti uređena do sredina kolovoza ove godine.