Projekti Grada Kutine 2017. – 2020.

Na području Grada Kutine u protekle tri godine iz EU i nacionalnih fondova sufinacirani su i ostvareni projekti ukupne vrijednosti 35 mil. kn. Od 2017. do 2020. godine na području Kutine ukupno je planirano, u pripremi ili provedeno 44 objekta ukupne vrijednosti 727 mil. kn, a ugovorena je vrijednost EU i nacionalnog sufinanciranja 504 mil. kn. Projekti i način financiranja javnosti su predstavljeni u brošuri koja je predstavljena na konferenciji za novinare.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić izrazio je zadovoljstvo pripremom i provedbom projekata te je pohvalio RA Mrav, Odsjek za projekte gradskog UO za gospodarstvo te škole, gradske ustanove i Turističku zajednicu koji su sudjelovali u pripremanju i provedbi projekata. Gradonačelnik je posebno izrazio zadovoljstvo uspješno provedenim projektima energetskih obnova škola i objekata Dječjeg vrtića Kutine ukupne vrijednosti 23 mil. kn te otvaranjem Poduzetničko inkubatora PUNK čija je vrijednost projekta 8,5 mil. kn.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Za prijavu na natječaje u  novoj europskoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. godina Grad Kutina priprema ukupno 36 projekte ukupne vrijednosti 900 mil. kn, dodao je gradonačelnik Kutine.

Mišel Novosel, voditelj odsjeka za razvoj i upravljanje projektima istaknuo je kako su u prethodnom razdoblju gradski projekti sufinacirani iz sva četiri   Europska fonda.

Mišel Novosel, voditelj Odsjeka za prirpemu i provedbu projekata UO za gospodarstvo Grada Kutine

RA Mrav dala je veliki doprinos uspješnoj pripremi i provođenju brojnih projekata Grada Kutine te je pružala konzultantske usluge poljoprivrednicima, obrtnicima, gospodarstvenicima i udrugama koji su aplicirali svoje projekte, istaknuo je Tomislav Kujundžić, direktor RA Mrav. Posebno je istaknuo uspješnu provedbu i otvaranje Poduzetničkog inkubatora PUNKM koji je bio prvi takav inkubator u Hrvatskoj sufinanciran iz EU fondova te sada RA Mrav, između ostalog upravlja PUNKom. U protekle tri godine RA Mrav sudjelovala je u 118 projekata ukupne vrijednosti 177 mil. kn. Direktor Mrava očekuje da će se takav rad nastaviti i u idućem razdoblju.

Tomislav Kujundžć, direktor RA Mrav Kutina

Aglomeracija Kutina najobuhvatniji je i financijski najveći projekt na području Grada Kutina. O izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže na cijelom području Grada Kutine počelo se razmišljati još 1980. godine. U proteklih dvadesetak godina projekt je doživio brojne promjene planova. Konačno su prošle godine potpisani Ugovori o sufinanciranju te su raspisani javni natječaji za izvođače radove u nekoliko segmenata projekta: za izgradnju novih izvora vode, za izgradnju bio pročišćivača otpadnih voda te konačno za izgradnju ili rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 525 mil kn koji se sufinancira iz EU fondova i sredstvima Hrvatskih voda, odnosno iz fiksnih naknada koje na mjesečnim računima redovito uplaćuju građani.

     Potpisnici Ugovora o sufinanciranju prošle su godine najavili početak građevinskih radova ovog ljeta. Gradonačelnik Kutine također se nada da bi radovi mogli početi ovog ljeta.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

     Početak realizacije projekta Aglomeracija Kutina ovisit će o eventualnim žalbama na rezultate Natječaja za odabir izvođača radova i vremenu potrebnom u proceduri za njihovo rješavanje.