Aktualni sat kutinskog Gradskog vijeća – o vodovodu, zgradi POS-a, financiranju udruga

 Kada će mještani istoka grada Kutine dobiti vodovod, pitanje je koje je gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću na aktualnom satu postavio Nebojša Čović (HDZ) jer sugrađani pitaju što će biti s projektom Aglomeracije obzirom na nastalu situaciju.   Projekt Aglomeracije vrijedan 500 mln kn radit će Moslavina d.o.o. u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Hrvatskim vodama a uključuje širenje izvorišta u Ravniku, zamjenu dotrajalog sustava kanalizacijske i vodovodne mreže i ugradnju nove mreže, te novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
 

„Očekivalo se da će radovi već dosad početi, ali postupak javne nabave je vrlo složen i nije uspio u prvom pokušaju iz više razloga. Do početka lipnja očekuju se nove ponude i krajem ljeta kretanje s realizacijom. Projekt se kreće naprijed i tijekom 3 godine očekuje se njegova realizacija“, odgovorio je Babić.
  Miroslav Šnjarić (HSLS) postavio je pitanje vezano uz izgradnju POS-ove zgrade na Trgu.
Gradonačelnik odgovara kako je ugovor s APN-om potpisan i da Grad svoj dio priprema, rješava vlasništvo i komunalnu infrastrukturu i zasad to ide dobrim tempom. Agencija čeka suglasnost Ministarstva graditeljstva i Ministarstva financija. „Očekujem da će se i to pokrenuti i da će radovi početi ove godine. Ukoliko država uskrati sredstva zbog cijele situacije onda ću javnost o tome obavijestiti“, kaže gradonačelnik.


  Vijećnicu Irenu Vdović (Nezavisna lista) zanimalo je koliki su prihodi od najma mjesnih domova jer neki se domovi često koriste. Babić je u odgovoru rekao kako se u mjesne domove ulaže puno jer su mnogi bili u vrlo lošem stanju, gotovo neupotrebljivi, a to se radi vlastitim sredstvima grada jer se teško može dobiti prihvatljiv projekt za financiranje od strane EU iz više razloga. Projekt vrijedan 10 mln kn je dobiven za Mjesni dom Banova Jaruga jer će tamo biti smješten i vrtić. „Najam koji mjesni odbori ostvaruju nije velik jer mnogi nisu u adekvatnoj funkciji i ne možete uzimati novac ako dom nije uređen, to nema smisla. Radimo na uređenju domova i tada ćemo urediti i sustav naplate. Negdje građani svojim trudom održavaju te domove i okoliš, pa ih i koriste i dobro je da ima takvih građana koji se žele osobno angažirati“, odgovorio je gradonačelnik.  
   Marijeta Di Gallo (BM 365) postavila je pitanje oko načina financiranja udruga u novim uvjetima, te hoće li se neka sredstva odobriti udrugama i hoće li se neki od programa ipak održati? Gradonačelnik je rekao da su udrugama smanjena sredstva i čeka se da se vidi može li se što planirati. Sredstava za hladni pogon udruge bi trebale dobiti, a neke i za dio aktivnosti koje su održane. „Udrugama nisu bitno smanjena sredstva, a posebno ne onima koje rade s djecom i mladima“, kaže Babić.

   Ivica Glibo(MOST) postavio je pitanja vezano uz socijalnu osjetljivost za one koji su dobili otkaz u uvjetima korona krize. „Naše mjere u socijalnom dijelu su iste kao i do sada. Prijave nisu nešto veće nego prije. Pomoći ćemo kroz neke mjere, obavili smo razgovore s trgovačkim društvima da budu osjetljivi kod plaćanja računa, kamata, da se ne ide u tužbe protiv dugovanja tim građanima. Pratimo situaciju pa ćemo vidjeti što će biti sljedeći korak“.
Ana Balaško (nezavisna vijećnica) ukazala je na situaciju u Domu zdravlja Kutina gdje građani čekaju vani da budu primljeni liječniku. Smatra da je to loše organizirano, te da se po kiši čeka vani i da ne bi trebali biti tako rigorozni. Babić odgovara da Dom zdravlja radi po propisima, ali da se može kontaktirati Dom zdravlja Kutina i vidjeti postoji li neki bolji model.