U Knjižnici predstavljena zbirka poezije Tek molitvu imam Kristine Semenjuk

Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Kutina predstavila je zbirku pjesama „Tek molitvu imam“ Kristine Semenjuk, članice Udruge iz Novske. Zbirka u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Novskoj sadrži 94 pjesme, a najbolje ju opisuje urednica knjige Višnja Lovrić-Mencej: “Kristina Semenjuk izatkala je svoju sedmu stihozbirku s molitvama u pjesmi i pjesmama u molitvi, pri tom rasipajući svoje najljepše narančaste boje slavonskim nebom”.
Autorica je u studenskim danima ostala bez vida. Unatoč tome nije odustala od života i poezija. Do sada je izdala 7 zbirki proze i poezije te je primljena u članstvo Društva hrvatskih književnika. Nakon proznih stihova, autobiografske proze i stihova sabranih u prijašnjim zbirkama, pjesmama sa zrelim motivima religioznog sadržaja, novljanska zavičajna pjesnikinja, Kristina Semenjuk, predstavila se novom zbirkom “Tek molitvu imam”.
Zbirka je podijeljena u više cjelina pjesama – „tek molitvu imam“, „poetski obzor“, „odvojene obale“, „šumarci sjete“ u kojima Kristina otvara svoju dušu, pjesnikinja pokazuje kako joj je poezija radost i optimizam, a svaka zbirka još zrelije pjesničko ostvarenje.
U izdanju Ogranka Matice hrvatske Novska, do sada su tiskane i Kristinine zbirke, „Tko mi je ukrao sunce“, “Biserja tame“, „Pišem svjetlošću“, „I mogu srcem vidjeti“, „Unutarnja zvona“, te „Grlim svoga anđela“.
Kristinu i njen pjesnički rad u kutinskoj Knjižnici predstavila je Renata Vlahek, koja je i čitala Kristinine stihove. Autorica je također govorila nekoliko svojih pjesama te je zahvalila Knjižnici i Udruzi slijepih na organizaciji predstavljanje njene nove zbirke pjesama.
U programu promocije sudjelovala je i kutinska pjesnikinja Jasna Fuček, koja je također govorila svoje pjesme. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenik Luka Grgurić i Saša Begović Matošković, nastavnik OGŠ Borisa Papandoupla te Vedran Doležal i Dalibor Folnović koji su na basu i gitari improvizirali sklade nadahnuti poezijom dvije pjesnikinje.
Mario Merhaut, predsjednik i Brankica Mudrić, tajnica Udruge slijepih i dijela SMŽ zahvalili su i čestitali pjesnikinjama te su zahvalili Knjižnici na suradnji i gostoprimstvu te posjetiteljima, jer na ovaj način daju potporu članovima i radu Udruge.
Na kraju se zahvalila i Kristina Semenjuk koju bolest i gubitak vida nisu zaustavili njen pjesnički ciklus. Uz obitelj i prijatelje nastavlja stvaralački opus koji se neće završiti zbirkom „Tek molitvu imam“.