Gljiva iz roda Entonaema prvi puta u RH pronađena kod Kraljeve Velike

Krajem 2019. godine gljivarskom društvu Ivan Focht iz Kutine i njezinim  determinatorima Juraju Markoviću i Zlatku Horvatu osmjehnula se gljivarska sreća koja se vrlo vjerojatno rijetko ili gotovo nikada ne događa na amaterskoj razini proučavanja  gljiva s kojim se većina gljivarskih društva i članova bavi.

 Priča započinje 12. listopada 2019. godine, kada je gljivarsko društvo Ivan Focht iz Kutine sukladno planu i programu rada za 2019. godinu organiziralo zajedničko druženje i gljivarijadu na području mjesta Kraljeva Velika, predio gospodarstva Opeke. Na području Opeka nalazi se nizinska močvarna šuma, većinom hrasta i jasena  s šumom gospodari Šumarski fakultet u Zagrebu u sklopu Nastavnog pokusnog šumskog objekta Lipovljani. Cilj održavanja gljivarijade je bila stručna edukacija članova i zajedničko druženje i uživanje u branju gljiva i šetnji prirodom.

Prilikom sakupljanja gljiva od strane članova društva u dva navrata na dvije lokacije pronađene su gljive koje su svojim oblikom, veličinom i načinom rasta (života) zbunjivale determinatore društva, koji su si postavljali pitanje  je li se tu uopće radi o gljivi ili nekom drugom čudu prirode. Slijedom događaja došlo se do otkrića da su pronašli rijetku vrstu gljiva pod nazivom Entonaema cinnabarina.
 Entonaema cinnabarina velika je gljiva jedinstvenog  jastučastog oblika, žuto-narančaste boje, hrapave površine, a  do sada je na području Europe pronađena u Bugarskoj, Francuskoj, Češkoj i Estoniji.

Potvrđivanje pronalazaka roda Entonaema uvršteno je kao jedan od prioritetnih planova rada gljivarskog društva Ivan Focht za 2020. godinu, a ono što posebice veseli jest planirano zajedničko terensko istraživanje sa znanstvenicima – mikolozima s Instituta Ruđer Bošković, koji će predvoditi Neven Matočec  koji će i u konačnosti dati znanstvenu potvrdu pronalaska roda Entonaema te potvrditi je li se radi o vrsti Entonaema cinnabarina ili nekoj drugoj iz roda Entonaema. 

Suradnja sa Institutom Ruđer Bošković za malo gljivarsko društvo kao što je ovo predstavlja iznimnu čast te otvara privilegiju učenja od najboljih znanstvenika u Republici Hrvatskoj.