Prof. Ante Juretić ponovo predsjednik Kazališne amaterske družbe „Beskućnici“

Izvještajno-izborna godišnja skupština kutinske Kazališne družbe „Beskućnici“ dala je do znanja da je vjerna amaterskoj kazališnoj ljubavi i afirmira je svojoj Kutini više desetljeća. Čini se to i bez vlastitog, već korištenjem prostora Udruge umirovljenika Grada Kutine. Vjerojatno je jedina koja se samofinancira. „Beskućnici“ su uputili za svoje okupljanje zahvalu kutinskoj Udruzi umirovljenika.
 Skupštini je prisustvovao predsjednik Josip Prajner. Izrečena je i zahvala ograncima Matice hrvatske iz Kutine, Lipovljana i Novske, udrugama umirovljenika iz više gradova i općina te Petrokemije d.d. Prošle godine zabilježeno je 20 gostovanja. Ansambl čine mahom umirovljenici, pa se prakticiraju kraće, ali vrlo dopadljive izvedbe. U svoje djelovanje uključuju i umirovljenike sklone kazivanju stihova. Prošle godine izveden je tako i pjesnički recital posvećen Vladimiru Vidriću. Autorstvo dramskih humorističnih jednočinki potpisuje predsjednik Družbe, pisac i redatelj Ante Juretić. On je, logično, ponovno izabran za predsjednika kutinskih kazališnih „Beskućnika“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najavio je nova gostovanja (uskoro u Sisku), ali i spomen rano preminulom glumcu Siniši Prpiću te tisak pet dosadašnjih dosadašnjih humoreski. Praizvedba dramske humoreske „Udruga sitnih lopova“Juretićeve dramske humoreske, publici su stilski godinama prepoznatljive, ali ne gube na svježini. Tako je i s ovom. Iz zatvora tek izašli mali lopov kod državnog službenika želi kao nepolitičku registrirati „Udrugu sitnih lopova”. No ne ide.Službenik nudi pripojenje nekoj stranci. Grijeh tih stranaka daleko je veći. Ne ide ni pokušaj putem kulture kako djeluje službenikov prijatelj Guliver Prljić. Mali lopovi potpuno su nesposobni za prljanje domovinskih vrijednosti. I ništa od registracije.Sadržaj mami smijeh, ali postavlja i neka ne naivna aktualna pitanja u okruženju u kojemu se živi.

Zapaženo i već stečenim glumačkim iskustvom, blisko humoresku, izveli su Marija Troha (zatvorenik) i Ivan Masnec (državni službenik). Glazbeno, završno pod vodstvom Brune Zebića, Pjevački zbor umirovljenika izveo je više sjetnih melodija. Osobitim bio je nastup umirovljenika Antuna Bračevca s temom „Egzodus“.Prije Drugog svjetskog rata u njegovom rodnom slavonskom selu Drenju s prezimenom Bračevac bilo je 15 muških imena. Danas su samo 3 u Hrvatskoj, 2 u Sloveniji i 4 u Njemačkoj. Popratio je to i vrlo kvalitetno kazivanjem stihova „Egzodus”.(D.P)