Zlatna kuna kutinskom SELK-u

Zlatna kuna kutinskom SELK-u

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore u Sisku uručene su plakete Zlatna kuna i priznanja za kontinuirano poslovanje. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak, Boris Mesarić, istaknuo je da je dodjeljivanje Zlatne kune proslava gospodarstva u županiji.
„Unatoč teškoćama koje je nas godinama prate, mi smo i dalje industrijska i proizvodno-izvozna županija s proizvodno-izvoznim gospodarstvom koje, nažalost, ne postiže i rezultate poslovanja kakve bismo željeli. Industrija, posebice velika poduzeća poput kutinske Petrokemije i sisačke Rafinerije, je i dalje u problemima, ali naziru se rješenja“, naglasio je Mesarić i dodao da više nema velikih poduzeća koja će zaposliti tisuće radnika, ali da se na području Sisačko-moslavačke županije pojavljuje niz manjih tvrtki koje dobro posluju i postupno rastu te postaju srednje i velike. Pri tome je istaknuo drvni sektor koji je među boljima u Hrvatskoj.
Sisačko-moslavački župan, Ivo Žinić, naglašava da je Županija bila i da će ostati partner gospodarstvenicima kako bi potaknula gospodarski razvoj. Od svih županija u Hrvatskoj Sisačko-moslavačka županija izdvaja najveći postotak svojih proračunskih prihoda, ukupno 3,59 posto, za poticanje gospodarstva. Istaknuo je dobru suradnju županije s gradovima i općinama pri kreditiranju poduzetnika, ali i državne mjere poreznog rasterećenja gospodarstva. Od Vlade se očekuju i drugi potezi na korist razvoja gospodarstva, rekao je Žinić.
U Sisačko-moslavačkoj županiji nikada nije bilo manje nezaposlenih kao ove godine i nikada nije bilo više zaposlenih. Pojedini gospodarstvenici, posebice u građevinskom sektoru, žale se na nedostatak radne snage. Župan Žinić istaknuo je da je Petrokemija nakon lanjske privatizacije i Vladinih poteza stabilizirala poslovanje, da je zadržana proizvodnja, očuvana radna mjesta pa je ona i dalje najveći izvoznik.
U kategoriji velikog trgovačkog društva Zlatnu kunu osvojila je kutinska tvrtka SELK. Predsjednik Uprave SELK-a, Ivan Brkić, istaknuo je da je tvrtka privatizirana u teškim ratnim okolnostima kada se raspalo tržište bivše Jugoslavije. SELK je dobio povjerenje stranih partnera, pokrenuo novu proizvodnju i znatno povećao broj zaposlenih. U proteklih 25 godina SELK je prosječno imao 1130 radnika, a jedno vrijeme skoro 3 tisuće. Dakle, SELK je zaposlenost povećao za 10 puta i s time smo vrlo ponosni, rekao je Brkić i dodao da u tvrtki postoji sindikat, kolektivni ugovor s brojnim pravima, da tvrtka izdvaja za socijalne potrebe na godinu 150 tisuća kuna.
„Danas zapošljavamo 742 radnika, radimo u tri smjene, a glavni partner nam je tvrtka TDK iz Japana s kojom gajimo izuzetno dobre poslovne odnose, rekao je Brkić i naglasio da su zaposlenici najveće vrijednost tvrtke i da svaki poduzetnik o tome mora voditi računa.
U kategoriji srednjih trgovačkih društava Zlatnu kunu je osvojila obiteljska tvrtka MMM Vukelić iz Brestače. Vlasnik i direktor, Marijan Vukelić, ističe da su osnovani ratne 1992. godine.
„U početku nas je bilo 6 zaposlenih, a sada nas radi 205, a uskoro će nas biti i više. Naša djelatnost je prerada drva i proizvodnja finalnih proizvoda od drva, furnir, ploče, lamela, podovi, zatim kompletno stolarija, unutarnja i vanjska, interijeri i namještaj. Uz moju obitelj koja me prati i podržava, velike zasluge imaju radnici, inženjeri i tehničari koje nastojim valjano nagraditi“, istaknuo je Vukelić.
U kategoriji malog trgovačkog društva Zlatnu kunu je osvojila tvrtka SANO iz Popovače, dok je Zlatnu plaketu u kategoriji inovativnost dobila sisačka tvrtka Auto promet. Više tvrtki je dobilo priznanja za obljetnice rada. (I.G.)