5 godina muške pjevačke skupine MS Međurić i izložba „Zidne kuharice“

U Međuriću je otvorena izložba “Zidne kuharice – likovni izričaj naših baka”, Slovačkog centra za kulturu Našice. Izložba je upriličena uz obilježavanje 5 godina rada muške pjevačke skupine Matice slovačke Međurić koja je potom održala koncert uz svoju obljetnicu.    

Autorice izložbe “Zidne kuharice” su dr. Sandra Kralj Vukšić i mag. Tatjana Buha iz Slovačkog centra za kulturu Našice.

Riječ je o etnografskoj građi koja je prikupljena tijekom jednogodišnjeg terenskog istraživanja u hrvatskim mjestima u kojima žive Slovaci, koja je premijerno bila postavljena u Zavičajnom muzeju Našice, a u povodu obilježavanja 25. obljetnice Saveza Slovaka u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno u suradnji s maticama slovačkim, bilo je obuhvaćeno 16 lokaliteta i ukupno su evidentirane 303 zidne kuharice. Na izložbi je na 19 panela prezentiran tekstualno i ilustracijski prikupljen i obrađen materijal, a jedan od motiva zidne kuharice bio je i motiv iz Međurića.

  Nakon otvorenja izložbe uslijedio je koncert slavljenika, slovačke muške pjevačke skupine MS Međurić, a kao njihov gost nastupila je mješovita pjevačka skupina Češke besede Međurić.

U ime Grada Kutine skup je pozdravio Robert Kolenc iz odjela za društvene djelatnosti, poželjevši Matici slovačkoj nastavak uspješno provedenih aktivnosti.