„Štraseri“ – Moja ratna priča, promocija knjige dr. Vesne Oršulić

U Knjižnici i čitaonici Kutina sinoć je predstavljena knjiga dr. Vesne Oršulić, Moja ratna priča “Štraseri”. Autorica knjige odlučila je ovo djelo napisati 25 godina nakon rata, a u njemu je podijelila svoju priču o sebi, svojim suborcima „Štraserima“, pripadnicima 100. zagrebačke brigade.
 Prof. Vjekoslava Bagarić, urednica i lektorica knjige, predstavila je ovo djelo, te njegovu važnost u rukopisima koji opisuju Domovinski rat. Dr. Vesna Oršulić ušla je u Domovinski rat kao mlada i nespremna liječnica stažistica, a izašla je kao hrabra žena koja se suočila s opasnim situacijama bojišnice čiji su tragovi zauvijek obilježili njezin život.

I nakon 27 godina od Domovinskog rata autorica se pita i odgovara kako je rat ljudska glupost i nepravda, ali i potreba da se o ratu piše i govori kao opomeni i svjedočanstvu u nevremenu u koje autorica, kao liječnica ulazi nespremno i nesigurno da bi ju, kako vrijeme odmiče, doživjeli u ozbiljnim i vrlo dramatičnim situacijama kao hrabro žensko biće spremno suočiti se s izvanrednim i opasnim situacijama bojišnice.

Za današnjeg čitatelja nezainteresiranoga za dalju, ali i bližu povijest ova ratna priča ima i svoju poruku da se rat više nikada ne ponovi- izrekla je i napisala u recenziji prof. Bagarić.

Govoreći o razlozima zašto se odlučila napisati ovih 15 priča ukoričenih pod zajedničkim nazivnikom – da se rat više nikada ne ponovi – autorica je istaknula i nasušnu potrebu da sudionici u što većoj mjeri govore o onome što se stvarno dogodilo.

U Predgovoru svoje knjige napisala je upravo tavu poruku: ”Zbog svih ratom pogođenih ljudi, pogotovo onih kojih više nema odlučila sam svojoj djeci kao i svima vama ostaviti svoju priču kao obvezu čuvanja onoga što sam i ja na neki način pomogla stvoriti-slobodnu i samostalnu Hrvatsku”.

Kako je rekla dr. Oršulić knjigu je napisala jer je željela da se javnost upozna s cijenom koju je platila cijela jedna generacija u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Istovremeno knjiga predstavlja i svojevrsnu opomenu da se rat i ratne strahote više nikada ne ponove.