SMŽ vodeća po izdvajanjima za poticanje za poduzetnike i obrtnike

Prema podacima Ministarstva financija o potporama za 2018. godinu Sisačko-moslavačka županija, s izdvojenih 3,59 posto proračunskog novca, vodeća je među županijama po izdvajanjima za poticaje za poduzetnike i obrtnike.
U posljednje tri do četiri godine očit je trend povećanja proračunskog novca za poticaje poduzetnicima i obrtnicima, a ponegdje je taj iznos i udvostručen. Posebno se fokusiraju na djelatnosti koje imaju perspektivu u pojedinoj županiji. U najvećem broju slučajeva riječ je o IT industriji, a kod obrtnika, sve su zastupljeniji poticaji za tradicionalne obrte. Tako se kod Sisačko-moslavačke županije može izdvojiti jači fokus na poticaje za poduzetnike koji se upuštaju u industriju video igara, a nakon pokretanja poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji postaje popularan i izvan granica zemlje.
Uz već tradicionalne industrijske grane kao što su kemijska industrija, drvoprerađivačka, prehrambena i druge, Sisačko-moslavačka županija svoju razvojnu priliku vidi u „novim“ industrijama kao što su elektronička industrija, te u najnovije vrijeme u gaming industriji, gdje Sisačko-moslavačka županija provodi projekt osnivanja poduzetničkog inkubatora PISMO Novska.
– Cilj osnivanja ovog poduzetničkog inkubatora u Novskoj je uređenje i opremanje poduzetničke infrastrukture na ukupno 1.213m² namijenjene startupovima iz područja metalne industrije i industrije video igara. Potpunu opremu poput CNC stroja, 3D printera, glazbenog i filmskog studija te uz sav potreban software omogućiti će povećanje poduzetničke aktivnosti. Razvojem poslovanja i stvaranjem novih proizvoda i usluga stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, što u SMŽ kao županiji s velikom stopom nezaposlenosti predstavlja potrebu i nužnost – rekao je župan Ivo Žinić.