Održana 19. Međunarodna utrka Kutina – Voloder

19. Međunarodna utrka Kutina – Voloder jučer je održana u sklopu Voloderskih jeseni, a riječ je o tradicionalnoj utrci posvećenoj atletičaru olimpijskih razmjera rodom iz Moslavine, Franji Mihaliću.

Utrka okuplja sve veći broj trkača se šireg područja regije, a ove godine u utrci je sudjelovalo oko 260 trkača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Utrku koja je postojala osamdesetih godina obnovio je Danijel Kepe i ovo je deseta godina u njegovoj organizaciji. „Utrka nosi ime Franje Mihalića, najvećeg atletičara i trkača svih vremena na prostorima jugoistočne Europe.

Franjo Mihalić koji potječe iz Velike Ludine osvajač je srebrne medalje u maratonskom trčanju na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine. Jedini je Hrvat, ali i s prostora cijele Jugoslavije, koji je osvojio olimpijsku medalju u trčanju i zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u nekoj trkačkoj atletskoj disciplini, a pobijedio je na više od 50 međunarodnih utrka”.

Trkači su se dobro pripremili za ovu utrku i usprkos vrlo toplom, čak vrućem vremenu, uspješno otrčali 15 km kroz ravan, te umjereno valovit teren preko Repušnice i Gornje Gračenice do Volodera.
 Rekordan broj trkača startao je s  gradskog trga u Kutini gdje ih je u ime domaćina pozdravio organizator utrke Danijel Kepe i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Babić je istaknuo kako je Kutinčanima drago što ovakva utrka polazi iz Kutine koja na ovaj način želi također odati počast moslavačkom atletičaru i nekada najupješnijem na prostoru cijele Jugoslavije, Franji Mihaliću s vrhunskim olimpijskim i međunarodnim rezultatima. Kepe je rekao kako je ponosan što utrka raste iz godine u godinu, te zahvalio na podršci gradonačelnicima Kutine, Popovače i Grada Zagreba što su prepoznali ovaj sportski događaj koji ima i turističko obilježje, vezan je na najveću turističku manifestaciju u Sisačko moslavačkoj županiji, te uz sport, promiče i prirodne ljepote Moslavine.
  

Na cilju u Voloderu podijeljene su nagrade za najuspješnije trkače, a uz predstavnike organizatora i pokrovitelja navedenih gradova nagrade po kategorijama dodijelili su i Vladimir Mihalić, sin Franje Mihalića koji je na utrci redovit gost.

Utrci redovito prisustvuje i Dane Korica koji je uz Franju Mihalića najuspješniji atletičar iz Moslavine.

Prvo mjesto od muških osvojio je Goran Grdenić iz AK Kvarner koji je utrku prešao za 54 min., drugi je bio Dejan Radanac (AK Sljeme) s vremenom 54:02 min, a treći Kristijan Rubinić (AK Jastreb ’99) s vremenom 54:17 min.

Manje neizvjesna bila je ženska utrka, u kojoj je pobjedu odnijela Jasmina Ilijaš (TK Marathon 95 Varaždin) 58:54 min ispred Marije Vrajić (AK Maksimir) 1:00:09 h i Tea Faber (AK Dubrovnik) na trećem mjestu i s vremenom 1:02:31 h.

“Utrka Kutina – Voloder uvijek je rado posjećena, dolazi pred sezonu velikih utrka, a dužinom od 15 km odlično odgovara svima koji se žele testirati za jesenske polumaratone ili maratone. To je, uz ugodnu i sada već domaću atmosferu, razlog okupljanja sve više ljudi”, rekao je direktor utrke Danijel Kepe.