Matija Sloup postavio dva nova državna rekorda

Matija Sloup, član kutinskog Atletskog kluba Odisej na Otvorenom prvenstvu Češke što je održano u gradu Olomovec bio je najuspješniji hrvatski predstavnik, jer je osvojio dvije zlatne medalje te je postavio i dva državna rekorda.
Matija Sloup popravio je Državni rekord u disku bacivši ga na 26,75 metara, što je za 25 cm kraći od aktualnog svjetskog rekorda, a onda je Matija u disciplini bacanja kugle popravio državni i osobni rekord s daljinom od 10,07m.
„Izuzetno sam zadovoljan atmosferom i organizacijom u Olomovcu, gdje se natjecalo mnogo sportaša za ovaj dio sezone, a posebno me iznenadilo da je ove godine bilo i mnogo publike. Skroz sam „nabrijan“, jer su iza mene naporne pripreme, a uspio sam sanirati manje ozlijede tako da se izuzetno dobro osjećam. Ovo natjecanje mi je izvrsna uvertira za nastup na Grand prixu u Parizu krajem kolovoza gdje očekujem da bacim u kugli, koja je paraolimpijska disciplina još jedan osobni pa tako i državni rekord. Još do studenog i svjetskog prvenstva u Dubaiju ima dovoljno vremena za podizanje forme tako da me očekuje još mnogo napornih treninga u cilju ostvarenja sportskog sna osvajanja svjetske medalje, jer mi je u Londonu prije dvije godine bronca pobjegla za tako mali, a tako veliki centimetar, a srebro za samo pet centimetra bacivši kuglu na 9,82m. Želja mi je da u Dubaiju kuglu bacim za pola metra dalje od današnjeg rezultata te tako da u Tokyo iduće godine na paraolimpijske igre otputujem pjevajući“, zaključio je paraolimpijac Matija Sloup.
Hrvatske boje branili su Nataša Sobočan kategorija F56 u kugli s 5,57m osvojila je srebro, a u koplju s 11,79m osvojila je još jedno srebro. Ana Gradečak u kategoriji F41 u kugli sa 6,72m popravivši državni rekord za osam cm osvojila je broncu, u disku s 14,55m s novim državnim rekordom zauzela je šesto mjesto. Velimir Šandor u kategoriji F52 bacio je disk na 17,86m osvojivši zlato. Tvrtko Matanović u kategoriji T20 na 400m s vremenom od 1:08.88 osvojio je srebro. Matija Sloup F40 – u disku s daljinom od 26,75m osvojio je zlato. Do drugog zlata Sloup je došao u kugli popravivši državni i osobni rekord za tri centimetra s daljinom od 10,07m. Erik Fabian Kaurin F46 u disku popravivši državni rekord za punih šest metara bacivši disk na 42,08m zauzeo je četvrto mjesto, a u kugli s novim državnim rekordom od 12,45m osvojio je srebro. Matej Kačmarčik F37 u disku s daljinom od 33,19m osvojio je broncu. Ivan Katanušić F64 u disku s daljinom od 59,65m osvojio je srebro. Luka Đukez u kategoriji T38 na 1500m s vremenom od 5:26.27 osvojio je srebro. Srećko Martić-Cvrgle u kategoriji F36 100m s vremenom od 18.17 zauzeo je četvrto mjesto, a u kugli 7,07 ponovno je bio četvrti.