Lipovljanski susreti od 23. do 25. kolovoza

“Lipovljanski susreti”, najveća državna manifestacija nacionalnih manjina, održat će se od 23. do 25. kolovoza pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Program manifestacije najavljen je na konferenciji za novinare u Lipovljanima.
 GALERIJA FOTOGRAFIJA
Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani podsjetio je na povijest Lipovljanskih susreta te je zahvalio na pomoći državi i županiji na pomoći u organizaciji ove najveće manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja svake godine ostvaruje napredak.

 

Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani

 Lipovljani su u Hrvatskoj i Europi poznati kao mjesto u kojem u skladnom suživotu žive pripadnici 14 naroda koji pripadaju različitim kulturama i religijama. Načelnik Općine zato je izrazio zadovoljstvo što će idućeg vikenda Lipovljani biti mjesto susreta pripadnika nacionalnih manjina iz cijele Hrvatske i gostima iz drugih zemalja. 

Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani

Lipovljanski susreti prepoznati su kao manifestacija koja daje značajan doprinos promociji i unapređenju položaja nacionalnih manjina, rekao je župan Ivo Žinić koji će na manifestaciji biti izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Ivo Žinić, župan SMŽ

Program ovogodišnjih Lipovljanskih susreta započet će sutra nogometnom utakmicom veterana NK Slavonac i GNK Dinamo Zagreb. Program se nastavlja u petak na središnjoj pozornici u 20 sati, a u subotu i nedjelju organiziran je cjelodnevni program U središnjem dijelu manifestacije, u subotu, 24. kolovoza, nacionalne će se manjine posjetiteljima predstaviti folklorom običajima, kulinarstvom i obrtničkim zanimanjima koje su, prije više od sto godina iz matičnih zemalja donijele u Hrvatsku, rečeno je na konferenciji za novinare. U okviru Susreta održat će se i Dan hrvatskog šumarstva – 12. državno natjecanje šumarskih radnika sjekača. Natjecanje će početi u subotu u 8 sati. U programu Lipovljanskih susreta organiziran je čitav niz kulturnih, zabavnih i sportskih događaj te sajam tradicijskih obrta i rukotvorina. U nedjelju će biti održano i veliko vatrogasno natjecanje Vatrogasni izazov. I ove godine Ured Vlade RH za nacionalne manjine organizira Okrugli stol za kojim će ove godine biti riječi o „Zastupljenosti nacionalnih manjina u javnim medijima“.