Zeleno svjetlo sklapanju predugovora za izgradnju zgrade na Trgu

Gradsko vijeće Kutine gradonačelniku Zlatku Babiću dalo je suglasnost za sklapanje predugovora s Agencijom za promet nekretnina i Ministarstvom branitelja RH za izgradnju zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ovom suglasnošću stvoren je preduvjet za izgradnju zgrade čija bi se cijena mogla kretati oko 30 mln kn, a nositelj investicije je Agencija za promet nekretnina (APN). Sljedeći korak je potpisivanje ugovora i kretanje u izgradnju. Gradonačelnik Zlatko Babić dobio je suglasnost gradskih vijećnika za ovaj projekt, uz jedan glas protiv, te je izrazio zadovoljstvo što je pronađen investitor za tu zgradu:

 „Riječ je o višenamjenskoj zgradi sa 12 stanova za HRVI branitelje i 15 stanova po modelu POS-a, multifunkcionalnoj dvorani i u donjem dijelu poslovnim prostorima koje bi grad dao u najam ili u prodaju. Veseli nas što će nositelj investicije biti APN. Nakon izgradnje zgrade Grad će otkupiti onaj dio koji se odnosi na Kutinu, Ministarstvo branitelja će financirati ono što se odnosi na zbrinjavanje HRVI branitelja, a branitelji će to kupiti prema uvjetima koji se odnose na branitelje, dok će se preostali dio stanova prodati po POS modelu. Financijsku konstrukciju zgrade smo zatvorili i time riješili dugogodišnji problem, a to je način financiranja te zgrade“.
 

Zgrada koja je trebala riješiti pitanje zbrinjavanja preostalih hrvatskih branitelja u Kutini nekada je planirana na Brunkovcu, gradonačelnik Rudić projekt je premjestio na Trg, projektne dokumentacije za zgradu te namjene su se tijekom godina mijenjale, a posljednje izmjene projektne dokumentacije uključuju gradnju podzemnih garaža koje su jedno vrijeme i bile planirane. Očekuje se izgradnja  suvremene građevine, s podzemnom garažom, dva lifta, te bi trebala biti izgrađena na moderan način što treba Trgu dati novu vizuru, no to će vjerojatno i poskupjeti izgradnju zgrade, a time posljedično utjecati na cijenu koja bi se mogla kretati oko 1000 eura po m2.  

„Grad ulazi u ovu investiciju sa zemljištem, komunalnom infrastrukturom, pristupnom cestom, trafostanicom i svom energijom što je veliko financijsko učešće, što zapravo utječe na to da cijena stana po m2 bude manja od realne cijene. Više o tome znat ćemo nakon natječaja za samu izgradnju zgrade“, rekao je Babić.  
 

 Vijećnik Ivica Glibo (MOST) na izgradnju zgrade gleda kao na demografsku mjeru na tragu opredjeljenja Koalicije na vlasti jer, kako je rekao, ljude možete zadržati ako im osigurate posao ili krov nad glavom: „Jedino kontinuitet može garantirati napredak i drago mi je da gradonačelnik ne misli da sve počinje i završava s njim. Ovo je jedan od projekata koji su podržani makar su priređeni od bivših gradonačelnika, neki od Žmegača, neki od Rudića, jer normalno je da u svim projektima ima i rada prethodnika. Grad Kutina je napravio sve preduvjete i nadamo se da će investitori adekvatno sudjelovati u povišenoj kvaliteti gradnje“ zaključio je Glibo.
 

Ana Balaško (HSLS) izrazila je oprez vezano uz rastuće cijene građevinskih radova čemu pridonose i dodatne podzemne garaže, no prema odgovoru gradonačelnika to se pitanje dosta razmatralo, obzirom na sam način gradnje i potrebu za parkirališnim mjestima, te se konstatiralo da nije toliko velika razlika u cijeni obzirom na ono što će se  time dobiti.
  Kod glasovanja, protiv je bila jedino Nezavisna vijećnica Irena Vdović. Nezavisni su bili protiv i u prošlom mandatu, te su se zalagali da se stambeno pitanje branitelja riješi prema postojećem projektu na Brunkovcu, jer smatraju da je to mirnija i adekvatnija lokacija za branitelje.

„Zgrada je izgubila koncept više namjene, ne spominje se Knjižnica, niti POU u tom prostoru, a braniteljski stanovi čine u njoj manje od 50% stanova. Mi nismo protiv poticajne stanogradnje, ali gradski trg nije prostor da se takva zgrada tamo gradi, već bi trebao biti prostor koji će okupljati građane koji žive na cijelom području Kutine, što je trenutno samo dječje igralište. Naš argument i prije i sada je i financijska konstrukcija, a vidimo da je riječ o luksuznoj zgradi što će utjecati na cijenu“, argumentirala je Irena Vdović.
 

Vijećnici SDP-a glasovali su za ovaj projekt za koji su se zalagali i u prošlom mandatu. Babić je zahvalio svim gradskim vijećnicima na podršci, te rekao kako će ovom zgradom pitanje stanova za branitelje biti u potpunosti riješeno, kao i da će o tim stanovima odlučivati isključivo Ministarstvo branitelja. Referirao se i na primjedbu o gubitku višenamjenskog karaktera ove zgrade, rekavši da će multi medijska dvorana dati sadržaje više namjena raznim korisnicima. Dodao je i da se rješavanje pitanja Knjižnice razmatra jer o izmještanju Knjižnice dugi niz godina se govori, a adekvatnog rješenja još nema, te istaknuo kako se nada da će za ovu ustanovu koja traži prostor godinama naći odgovarajuće rješenje.