Mladi hrvatski informatičari osvojili zlato i dva srebra na srednjoeuropskoj olimpijadi

Mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu i dvije srebrne medalje na 26. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Slovačkoj, gdje je nastupilo 55 natjecatelja iz 13 zemalja, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatskog saveza informatičara. Treba reći da je predsjednik Hrvatskog Saveza informatičara Vladimir Lendvaj iz Popovače, a jedan od dobitnika medalja je njegov sin, Dorijan Lendvaj. Lendvaji su uz ime Hrvatske i Zagreba doprinijeli i prepoznatljivosti Popovače kao grada informatike i robotike čiji se rezultati, upravo zahvaljujući njihovom angažmanu, nižu godinama.
Na međunarodnom natjecanju učenika u programiranju zlatnu medalju osvojio je Patrik Pavić, srebrne medalje osvojili su Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah, dok je Pavel Kliska nastup završio bez medalje, ali na samoj granici s broncom. 
Svi članovi najmlađe informatičke reprezentacije u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim olimpijadama učenici su XV. gimnazije iz Zagreba. Patrik i Dorijan učenici su prvog razreda, Krešimir drugog razreda, a Pavel je učenik trećeg razreda. 

Informatička olimpijada (CEOI 2019) održala se u Bratislavi od 23. do 29. srpnja i okupila je 55 natjecatelja iz 13 zemalja – Hrvatske, Češke, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije,  Armenije, Austrije, Italije, Švicarske i Ukrajine. S članovima hrvatske informatičke reprezentacije putovali su njihovi stručni voditelji Josip Klepec i Stjepan Požgaj te odgovorni voditelj Krešimir Malnar.
Natjecanje se sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupao je tim od četiri učenika do 20 godina starosti i dva voditelja.
Nastup i pripreme mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara, a program se financira iz javnih potreba RH za tehničku kulturu, dok pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Jedna zlatna i dvije srebrne, a jedan učenik je bio odmah ispod granice za medalje. Ovo je jedan od najboljih hrvatskih rezultata zadnjih godina, a posebno je fantastičan jer je ovo jedna od najmlađih reprezentacija koje smo imali ikada. Dva učenika iz prvog razreda, oni su i bili najbolji, jedan iz drugog i jedan iz trećeg. Nitko od maturanata ovaj put nije bio”, kazao je Vlado Lendvaj predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

U subotu ta reprezentacija kreće u Baku u Azerbajdžan na svjetsku olimpijadu. Tamo, kaže Lendvaj, očekuju nove medalje.