Vinorel 2019.

U sklopu izložbe vina MoslaVina 2019. održana je sedma kreativna radionica pod nazivom Vinorel,  na koju se odazvalo 11 profesionalnih i neprofesionalnih likovnih stvaratelje iz Kutine, Zagreba, Ciglenice i Garešnice. „Pojedini stvaratelji bili su na svima do sada održanim radionicama koje su mijenjale svoje mjesto stvaranja, od POU Kutina, Doma športova, Novog gradskog trga, izmještenih kutinskih lokacija, do Vinskog dvora u Kutini“, rekla je Slavica Moslavac koordinatorica ovoga događaja.

 Umjetnici su mogli slikati razne teme od vinskih i vinogradarskih pomagala i drugih uporabnih predmeta, urbanih i tradicijskih građevina, plesačica, konja i drugih životinja i likova. Osim Kutine samo na otoku Krku se održava radionica vinorel, a gosp. Katunar je jednom prigodom konstatirao …

“Dok su država i struka pasivni po pitanju plasmana hrvatskih vina na strana tržišta, umjetnici su puni inspiracije. ‘Držim da bi bilo pametno da svaki vinar ima jednu kolekciju vinorela napravljenog s njegovim vinom pa po svjetskim izložbama gdje se izlažu vina da se izlažu i slike!“

Vinorel je stara, gotovo izumrla tehnika slikanja (crnim) vinom, odnosno miješanjem crnog vina s vodom, kupinovim talogom i drugim dodacima za pigmentaciju. Vrlo je sličan akvarelu. Koliko god je to stara tehnika, ipak je za većinu ljudi ova tehnika je novitet. Jer vino služi istovremeno kao boja, ali i kao i inspiracije jer se može popiti čašu vina dok se slika, a kistovi se ne trebaju ispirati. 

Na ovu radionicu su se odazvali: Mato Gereci, Zdravko Damjanović, Vlatka Vidiček Dam, Lidija Veliki, Ružica Tadić, Nikolina Pejda, Dijana Škarica Šlibar, a zbog ne mogućnosti dolaska, ali ipak svojim radovima su podržali radionicu Želimir Šiško, Jadranka Del Ponte, Branka Vrbanić i Mladen Mitar.