Počela škola plivanja “Delfin” na bazenu u Kutini

Danas je počela škola plivanja „Delfin“ na kutinskom bazenu. Školu vode prof. Ivan Mažar i Nikica Katić. Škola plivanja u Kutini radi 12 godina, a svake godine interes za učenje plivanja je sve veći. Povratne informacije kažu kako oko 90% djece nauči plivati, a ostalih 10 % u potpunosti savlada strah od vode koji mnoga djeca imaju. Školu organizira Sportski centar na bazenu u prijepodnevnim satima, obično od 10 do 11 sati, a polaznici škole su podijeljeni u tri dobne skupine po 20-tak polaznika kako bi se omogućio kvalitetan rad s malim neplivačima. Upis u školu plivanja iznosi 100 kuna u trajanju od 14 dana, a učenici nakon dnevne poduke mogu ostati na bazenu uz nazočnost svojih roditelja.   Prvi sat škole plivanja obišli su kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, predsjednica Školskog sportskog saveza Jasminka Molnar kao voditeljica projekta, te ravnatelj Sportskog centra Renato Habek. Škola plivanja na bazenu sastavni je dio projekta „Kutina bez neplivača“ koji ŠSS realizira u suradnji s Gradom Kutinom već četiri godine. Taj je projekt namijenjen djeci trećih razreda osnovnih škola te učenicima posebnih odjela s glavnim ciljem, da djeca nauče plivati.  
 

“Kutina bez neplivača” projekt je koji se provodi na bazenu u Sisku, a djeca tijekom školske godine provode 14 sati učeći plivanje sa stručnjacima bazena Sportskog rekreacijskog centra Sisak. „Projekt je iznimno bitan jer djeci naglašava važnost preuzimanja odgovornosti za osobno zdravlje i potrebe aktivnog tjelesnog vježbanja, važnost ustrajnog bavljenja sportom te praćenja osobnog napretka. Velika važnost provedbe projekta je i u razvoju pozitivne slike o sebi, prihvaćanju i uvažavanju različitosti i pomaganje i razvijanje međusobne solidarnosti, osobito kod boravka u bazenu s učenicima s posebnim potrebama“, ističe Molnar. U sklopu navedenog projekta, kako je rečeno, uključeno je i financiranje voditelja škole plivanja i opremanje na kutinskom bazenu kako bi se uspješno omogućilo smanjenje broja neplivača. Projekt „Kutina bez neplivača“ ocijenjen je kao jedan od 118 najboljih projekata a vrijedan je 120.000 kuna od kojih Grad Kutina sufinancira program sa 24.000 kn.
 Gradonačelnik Zlatko Babić pohvalio je projekt koji omogućuje smanjenje broja djece neplivača u Kutini, te dao podršku ovoj aktivnosti kao i ostalim aktivnostima na kutinskom bazenu.  „Ova je godina, bar što se tiče početka sezone, rekordna po broju posjetitelja na bazenu u odnosu na prošlih nekoliko godina i to nas veseli. Interes za školu plivanja je također vrlo dobar i nadamo se da će i ostatak sezone biti uspješan“, istaknuo je gradonačelnik. Svake godine interes za učenje plivanja je sve veći, a povratne informacije su vrlo dobre. Oko 90% djece nauči plivati, a ostalih 10 posto u potpunosti savlada strah od vode koji mnoga djeca imaju.