MoslaVina što starija to bolja

U Kutini je održana 26. izložba MoslaVina – izložba vina Hrvatske i izvornih sorti. Izložba je ove godine prerasla u Festival vina te je napravljen iskorak u promociji Škrleta što je od početka organiziranja izložbe bio cilj Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina koja je suorganizator festivala sa Turističkom zajednicom Grada Kutine. Najbolje ocijenjeni Škrlet je Škrlet OPG-a Krešimir Udina koji je proglašen i šampionom izložbe.
Nakon četvrt stoljeća organiziranja izložbe MoslaVina Udruga je ostvarila svoj cilj. Škrlet, izvorna sorta vina iz Moslavina i vinska djedovina otrgnuta je od zaborava te je postala prepoznatljivost Kutine i Moslavine. Škrlet je danas vrlo cijenjeno i traženo vino iznimne kvalitete. To su rezultati rada Udruge koja je u proteklih 25 godina pokrenula klonsku selekciju Škrleta, što je bila prva klonska selekcija neke izvorne sorte vina iz Hrvatske. Svih 25 godina organizirana su stručna predavanja degustsacije kako bi se unaprijedili radovi u vinogradima i vinskim podrumima te podignula kvaliteta vina. Udruga je organizirala i razne aktivnosti kako bi se podignula razina kulture vina te je uložen znatan trud u promociji i brendiranju Škrleta. Postignuti su odlični rezultati što su potvrdili i brojni posjetitelji 26. izložbe MoslaVina.
Najbolje ocijenjeni Škrlet zbog svih tih ciljeva od početka je izložbe proglašavan Šampionom izložbe. Ove je godine najbolje cijenjeni Škrlet OPG-a Krešimira Udine.

Krešimir Udina, Šampion 26. izložbe Moslavina 2019.

Zoran Jančar, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić s ponosom ističe kako Škrlet raste u svojoj kvaliteti. Na izložbi su posjetitelji mogli kušati 42 uzorka Škrleta, 12 je uzoraka ocijenjeno zlatnom medaljom, 19 srebrnom i 6 brončanih medalja. Ukupno je na izložbi MoslaVina ove godine bilo 175 uzoraka vina, a među njima su bili uzorci i 13 izvornih sorti vina iz Hrvatske što je posebnost izložbe MoslaVina koja je od početka posvećena i njeguje izvornost i autohtonost hrvatskih vinskih sorti. Najbolje ocijenjeni uzorak vina na izložbi je Dišeća ranina, još jedna izvorna sorta iz Moslavina, istaknuo je Zoran Jančar.

Zoran Jančar, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina

MoslaVina je domovina Šrkleta istaknuo je Zoran Jančar, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić. Škrlet je prepoznatljivost Kutine i Moslavine, a danas je vrlo traženo vina u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. „To je veliki uspjeh izložbe i moslvačkih vinara.“, rekao je somellier Mario Meštrović, predsjednik Ocjenjivačkog suda.

Mario Meštrović, predsjednik Ocjenjivačko suda izložbe Moslavina 2019.

Turistička zajednica Grada Kutine uz izložbu vina MoslaVina organizirala je uspješan Festival vina koji je posjetiteljima Kutine i izložbe ponudio zanimljive sadržaje, a o cijelom festivalu posjetitelji su se pohvalno izrazili. Na upsješnoj organizaciji festivala Turističkoj zajednici, vinogradarima i vinarima čestitao je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Škrlet, Izložba MoslaVina i Festival vina postali su prepoznatljivosti Kutine i nezaobilazni u turističkoj ponudi grada.