Mali folklor KUD a Banova Jaruga na manifestaciji ” Igra kolo maleno”

27.travnja 2019.godine, na Županijskoj smotri dječjeg folklora koja je održana u Domu kulture u Kutini, stručno povjerenstvo u sastavu Katica Miholić, Iva Niemčić i Irena Miholić, odlučilo je da djecja skupina KUD a Banova Jaruga predstavlja grad Kutinu i županiju Sisačko – moslavačku, na državnoj smotri dječjeg folklora 55.Brodskom kolu u Slavonskom Brodu,9.lipnja 2019. godine.
Djeca su se predstavila dječjim igrama, pjesmama, plesovima, posalicama i rugalicama kraja iz kojeg dolaze.
Naziv koreografije “U Banovoj je kućica” osmislila je učiteljica i voditeljica malog folklora Irena Rukavina.

Djeca su svirala na instrumentima koje su sama izradila ili pronašli na tavanima svojih baka, prabaka i ostalih predaka.
Bilo je tu tikvi, potkova, limenih tanjura, rifljača, štapića, oklasaka, perušine i ostalih predmeta iz prirode.

Prije samog sudjelovanja na manifestaciji predsjednica KUD a Banova Jaruga iznenadila je i razveselila male folklorase i njohove roditelje odlaskom na ručak u Mc Donalds a zatim su posjetili i ZOO vrt obitelji Milec u Rušćici, nefaleko Slavonskog Broda.

Unatoč velikoj vrućini i visokoj temperaturi, nastup je bio odličan i zaslužili su veliki aplauz.

Iako smo malo mjesto po broju stanovnika, naš mali KUD iz dana u dan broji sve vise članova.
Zahvaljujemo djeci, roditeljima i svima koji na bilo koji način podupiru i podržavaju čuvanje tradicije, običaja, jer bez poštivanja predaka i tradicije nećemo znati cijeniti ni budućnost i događaje koji nam slijede.

Ovim putem Vas sve pozivamo da dođete na manifestaciju ” Banova u srcu” koja će se održati u nedjelju 30.6.2019.godine s početkom u 16 sati na igralištu OŠ Banova Jaruga.

Lidija Balaško, predsjednica KUD a Banova Jaruga