“Don Quijote” – premijera Baleta POU Kutina

U kutinskom Domu kulture proteklog vikenda pred punom dvoranom premijerno je izvedena baletna predstava Don Quijote, jedan od najveselijih klasičnih baleta.

 Uz Labuđe jezero, Orašara, Trnoružicu, Bajaderu i Giselle, kutinske su se balerine okušale i u ovom baletnom klasiku koji su za kutinsku publiku uvježbale u koreografiji Vesne Kovačević, umirovljene balerine HNK. Ne treba naglašavati da se za balet traži stolica više, tako da su predstave organizirane tijekom dva protekla dana.
   

  Don Quijote neobičan je balet s komičnim notama koji voli i ona publika koja ne spada u vjerne pratitelje baleta. Radnja nema gotovo nikakve poveznice s Cervantesovim slavnim romanom, čiji naslovni lik čini tkanje koje događaje u baletu povezuje u cjelinu.

Vesela je to i romantična priča o paru, Kitri i Basiliju, koji susreću Don Quijotea i uz njegovu pomoć pobjeđuju sve prepreke njihovoj ljubavi. Ono što će publika sigurno pamtiti je upečatljiva glazba Ludwiga Minkusa koja prati ovaj balet.

U koreografiji Vesne Kovačević zablistale su balerine POU Kutina koje već niz godina svojim radom i postojanjem obogaćuju kulturni život grada. Priključuju im se i nove male balerine dječjeg vrtića, tako da se uspješno stvara podmladak koji je nastupio i u ovoj predstavi.  

Svakako treba istaknuti tandem Tessa Uroić i Vanja Škurić koji čine okosnicu ovo baletnog društva, a Vanja Škurić, za one koji ne znaju, jedini je plesač Baleta POU Kutina bez kojega kutinske balerine zasigurno ne bi bile potpune.

Dugi aplauz publike, te čestitke gradonačelnika Kutine Zlatka Babića uz tradicionalnu dodjelu ruža i zajedničko fotografiranje zaključilo je i ovu baletnu priču u pet činova pred kojom je još niz izvedbi diljem Hrvatske.