„Baština okom umjetnika“ – izložba uz Petrovo u Kutini

U sklopu Petrova u Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je etnografska izložba kutinske etnologinje Slavice Moslavac.
 

Izložba je svojom tematikom uklopljena u obilježavanje prvoga dana Petrova, a predstavlja petnaestak tradicijskih stvaratelja koji predstavljaju tradicijsko ruho Moslavine, Hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine. Opus je to vezan uz običaje hrvatskog sela središnjeg dijela s dokumentarnom, ali i umjetničkom vrijednošću, naznačila je u uvodu ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić.


O predstavljenim radovima i likovnim stvarateljima koji su zabilježili baštinu ovoga kraja govorila je sama autorica Slavica Moslavac, od akvarela Šandora Erdedija, Nikole Arsenovića i Zorke Sever do današnjih Ivana Milata, Želimira Šiška, Vlatke Vidiček Dam, Lidije Veliki Vukas i ostalih autora. Djela su to koja čuvaju kulturni identitet, prenose sliku narodnog ruha i prepoznatljivosti na današnje generacije. U glazbenom dijelu programa nastupio je ženski vokalni sastav Rusalke koji vodi autorica izložbe Slavica Moslavac, a koje su prepoznate po tradicijskoj pjesmi u široj Hrvatskoj.
 

Izložbu je uoči Petrova otvorio gradonačelnik Zlatko Babić riječima podrške na ustrajnom očuvanju identiteta Moslavine i šireg središnjeg područja, te zahvalio svim autorima na njegovanju i dokumentiranju narodne građe.
 

Uz brojne posjetitelje izložbi su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Kutine Davor Kljakić, te direktorica TZ Grada Kutine, Ivana Grdić.