Započeo proces donošenja Urbane studije Kutine u suradnji s građanima

U Kutini je održana prva radionica na kojoj je predstavljena Urbanistička studija Kutine. U radu radionice sudjelovali su građani Kutine, predstavnici Udruga te zaposlenici gradskih odjela i službi. Cilj je radionica prezentacija i evaluacija prostorno-programskih koncepata razvoja i varijantnih urbanističkih rješenja sa scenarijima korištenja centralnog gradskog perivoja u Kutini kroz diskusiju i participaciju sudionika.

Riječ je o inovativnoj metodologija donošenja urbanističkih planova, istaknuo je Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Zagreb, koji je nositelj studije. „Prije donošenja plana od građana želimo čuti njihovo mišljenje o predloženim rješenjima te želimo upoznati njihove ideje i prijedloge koja ćemo nastojati ugraditi u konačni plan. Zato ćemo organizirati nekoliko radionica.“, najavio je dekan Arhitektonskog fakulteta.

Snježana Šlabek Ohman, pročelnica Upravnog odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grad Kutine izrazila je zadovoljstvo što je Kutina prvi grad koji uvodi ovaj novi način donošenja urbanističkih planova.

Snježana Šlabek-Ohman, pročenica UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Kutine

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodao je kako će ovaj plan biti djelo svih Kutinčana i izrazio uvjerenje da će vrijediti i za buduće generacije i mandate bez obzira koja politička opcija bila na vlasti.

Arhitektonski fakultet Zagreb predlagatelj je studije, a mlada arhitektica iz Kutine, Ines Mravunac, nositeljica je projekta.

Ines Mravunac, arh. voditeljica projekta Urbanistička studija Kutine

Dekan Arhitektonskog fakulteta Zagreb Krusnoslav Šmit pohvalio je Kutinu što je prihvatila izazov novog načina donošenja urbanističkog plana u suradnji s građanima.

Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Predložena studija obuhvaća središnji gradski prostor Trga Kralja Tomislava i uređenje središnjeg gradskog parka. Dekan Arhitektonskog fakulteta pozvao je građane da svojim primjedbama i prijedlozima utječu na konačno donošenje plana. „Građani su i ranije sudjelovali u raspravama, ali su raspravljali o konačnom rješenju. Sada građani sudjeluju u procesu donošenja plana od početka i tako participiraju u oblikovanju javnog prostora i svog grada.“

Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog fakulteta Svečilišta u Zagrebu

Najavljeno je održavanje još nekoliko radionica s građanima o Urbanističkoj studiji Kutine, a građani će u raspravi moći sudjelovati i na internetskim stranicama grada Kutine.