U Popovači održana 12. županijska izložba stoke

Kao izrazito stočarski kraj u zagrljaju Lonjskog polja, sa tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajmova u Republici Hrvatskoj, Popovača je i ove godine tradicionalno bila domaćin Županijske izložbe stoke Sisačko- moslavačke županije koja je u subotu održana na prostoru Sajmišta.

Bogatstvo stočnog fonda Sisačko- moslavačke županije na 12. po redu Izložbi predstavilo je 40-ak izlagača prezentirajući oko 60 grla stoke.

Izložba se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području. Na izložbi se predstavlja uzgojno- selekcijski rad, dakle trud uzgajivača i prezentira pomak u razvoju stočarstva na području Županije kroz izlaganje onog najboljeg što imamo.


12. županijska izložba stoke održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Sisačko- moslavačke županije i Grada Popovače. U organizaciji su, pored Grada i Županije, sudjelovali i Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Konjogojska udruga Moslavina, Udruga stočara i ratara Seosko gospodarsko Popovača te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

U okviru programa otvorenja Izložbe, okupljene izlagače i posjetitelje pozdravili su zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, gradonačelnik Josip Mišković, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser te Zdenko Ivkić iz Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Na 12. županijskoj Izložbi stoke u govedarstvu je sudjelovalo 10 izlagača sa 22 grla stoke među kojima su se birala tri prvoplasirana u tri kolekcije Simentalske pasmine. Kada je riječ o konjima, sudjelujelovalo je 22 izlagača sa 24 grla stoke. Izložene su po tri kolekcije konja Hrvatski posavac odnosno hrvatski hladnokrvnjak, a od svake kolekcije birala su se tri prvoplasirana grla. Šireći duh tradicije i ljepote kulturne baštine, sadržaj ove izložbe obogatile su i zaprege koje su također ocjenjivane i nagrađene.
Pored stoke koja se ocjenjivala, Izložba je obuhvatila i stoku u prikazu. Ove godine to su bili autohtona pasmina buša i bikovi simentalske pasmine, različite pasmine ovaca, svinja, peradi, ptica, kunića.

Posebno dojmljiv dio revijalnog programa bila je revija lovačkih pasa, a pored Kinološkog društva Popovača i Društva uzgajivača Moslavina, u pripremu pratećeg programa su se predstavljanjem svojih proizvoda uključili i Udruga vinogradara i voćara ŠKRLET, Udruga popovački plet, Radionica Narodno tkivo i vezivo Osekovo te Udruga pčelara LIPA Popovača kao i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih proizvođača s ovog područja. Kao najatraktivniji dio Izložbe istaknuo se BAMBINO KUP, revijalna izložba teladi koju je predvodilo jedanaestero najmlađih izlagača. Otvorenje Izložbe svojim su nastupom obogatili članovi KUD-a Stjepan šajnović iz Osekova u pratnji Tamburaškog sastava Maznik.