Sisačko-moslavački gospodarstvenici o poskupljenju električne energije

Sisačko-moslavački poduzetnici neugodno su iznenađeni posljednjim računima za električnu energiju. Naime, poduzetnicima koji se opskrbljuju električnom energijom putem tzv. zajamčene usluge HEP-a od 1. travnja ove godine struja je poskupila od 20 do 30 posto, istaknuto je na 15. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak, koja se održala 28. svibnja 2019. godine u HGK – ŽK Sisak.
Poskupljenje električne energije za poduzetništvo rezultat je nove metodologije Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja je korekcije tarifa donijela zbog naglog porasta cijene električne energije na veleprodajnom tržištu odnosno HUDEX-ovoj burzi električne energije u Budimpešti, na kojoj posluju svi energetski subjekti prisutni na hrvatskom i regionalnom tržištu.
Sastanak, organiziran na inicijativu dijela članica HGK, bio je prilika da gospodarstvenici dobiju saznanja i uvid u kretanja na tržištu opskrbe električnom energijom, kao i moguće promjene cijena električne energije u sljedećem razdoblju. „Ne možemo donijeti rješenja, ali možemo educirati gospodarstvenike te pojedinim mjerama ublažiti posljedice povećanja cijena električne energije, što itekako utječe na poslovanje gospodarskih subjekata“, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac, pojasnivši kretanja tržišta opskrbe električnom energijom.

Viši stručni savjetnik u Sektoru za energetiku i zaštitu okoliša HGK Krešimir Štih istaknuo je kako se cijena električne energije za poduzetnike određuje ugovorom o opskrbi koji sklapa potrošač s opskrbljivačem. Predstavio je i mogućnosti ugovaranja cijene električne energije kroz različite modele koje opskrbljivači nude, dodajući da je Hrvatska po cijenama električne energije za industriju i poduzetništvo i dalje ispod prosjeka EU-28.
U raspravi su gospodarstvenici pohvalili inicijativu i mogućnost da dobiju informacije o kretanjima tržišta električnom energijom te mogućnostima ugovaranja cijene električne energije kroz različite modele koje opskrbljivači nude. Raspravljalo se i o utjecaju cijene trgovanja emisijama CO2 te naknadama za obnovljive izvore energije (OIE) koje plaćaju poduzetnici, a koje utječu na rast cijena električne energije. Naime, prije dvije godine je naknada za OIE s 3,5 lipa po kWh skočila na 10,5 lipa, a rast cijene električne energije odrazio se na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izradilo je Uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za OIE. S obzirom da je riječ o državnim potporama, potrebno je odobrenje Europske komisije, a nakon čega se očekuje donošenje Uredbe, kojom bi poduzetnici mogli ostvariti pravo na smanjenu naknadu za obnovljive izvore energije. Osim smanjena spomenute naknade za OIE, predsjednik HGK – ŽK Sisak Boris Mesarić zaključio je kako sisačko-moslavački gospodarstvenici traže i mogućnost smanjenja cijene mrežarine, naknade za korištenje mreže koju plaćaju svi kupci električne energije bez obzira kod kojeg su opskrbljivača, ali i dodatne edukacije kojima bi se poduzetnici informirali o kretanjima tržišta električnom energijom.
Osim županijskih gospodarstvenika, sastanku su prisustvovali i predstavnici opskrbljivača električnom energijom, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK.