Rebalansom proračun uvećan za 43 mln kn

Gradsko vijeće Kutine izglasalo je jučer prvi rebalans proračuna za 2019. godinu. Zašto je došlo do rebalansa proračuna objasnio je pročelnik za financije Grada Kutine, Ivan Crnac:


“Izvorni proračun je bio 154 mln kn. Budući da u vrijeme donošenja proračuna nismo mogli predvidjeti određene kapitalne projekte koji se financiraju ili sufinanciraju iz EU i fondova sada smo dobili potpisane ugovore i odobrena sredstva, te ih stavili u proračun koji sada iznosi 197 mln kn“, rekao je pročelnik za financije Ivan Crnac.
Kapitalne projekte koji rebalansom ulaze u proračun najavio je gradonačelnik Zlatko Babić. Među projektima je i zgrada na trgu dr. Franje Tuđmana koja će se graditi po modelu POS-a:

„Veseli me što stvaramo uvjete za ulaganje u tu zgradu da zbrinemo sve HRVI branitelje koji su na listi čekanja u Ministarstvu branitelja. Napravili smo rang listu za stanove i imamo više nego duplo više zainteresiranih. Ostaje s APN-om potpisati ugovor o realizaciji tog projekta, a preduvjet je završiti izvedbeni projekt i predati projektnu dokumentaciju, te izgraditi trafostanicu, što je uvršteno u rebalans“. Novim rebalansom u proračun je uvrštena i izgradnja novog dječjeg vrtića sredstvima dobivenim od Malog Lošinja. „Time bi riješili liste čekanja i uspostavili pedagoški standard što je sada ozbiljan problem. Preko 8 mln kn sredstava od Malog Lošinja uložit ćemo u vrtić. Rebalansom smo predvidjeli i rekreativne staze oko bazena na Turskom stolu Pored projekta Aglomeracije vrijedne 500 mln k imamo nekoliko ulica koje nisu obuhvaćene tim projektom, tako da smo predvidjeli 5 ulica kojima bi financirali izgradnju vodovoda. Uz ove projekte rebalansom je u proračun uvrštena i rekonstrukciju Doma Banova Jaruga, projekt „Školuj se i uči za uključivanje Roma“, nabavka vatrogasnog vozila i drugo.

Rebalans je prošao komotnom većinom vladajućih, SDP je bio suzdržan, dok su protiv bili jedino vijećnici Nezavisne liste, koji nisu glasali niti za proračun u 2018. Njihov je stav iznijela vijećnica Irena Vdović, a spornim, među ostalim, smatraju izgradnju zgrade:


Zgrada se opet vraća u proračun. I u prethodnom mandatu i u ovom smo protiv zgrade u koju se ulažu novci građana Kutine. Zgrada je izgubila svoj smisao, tu su trebali biti stanovi za branitelje, knjižnica, multimedijalne učionice POU, a sada se to izmijenilo. Drugi je razlog što su u proračunu naanade za rad vijećnika i nadzornih odbora, što je naša borba od koje koje ne odustajemo“, rekla je Irena Vdović. Dodaje da se ne vidi najavljena gospodarska obnova, te kritizira povećane rashode za Turističku zajednicu i javne priredbe. Gradonačelnik je odgovorio kako se javne priredbe sada financiraju samo kroz TZ te otuda povećanje sredstava ovoj ustanovi, dok su se prije iste priredbe financirale kroz više ustanova poput POU i Komunalnih servisa. Babić odgovara kako je gospodarska obnova i dalje prioritet na kojem se intenzivno radi, proširuju se i uređuju poslovne i industrijsko logističke zone, te podupiru poduzetnici s mjerama vrijednim 2 mln kn, a trenutno najavljene projekte vidi kao gospodarski napredak Kutine koji će donijeti i zapošljavanja na području Kutine. Izvješće gradonačelnika za drugu polovinu 2018., te izvršenje proračuna prošli su bez značajnije rasprave, a vijećnik Ivica Glibo (MOST) pohvalio je kako realizirane, tako i projekte najavljene rebalansom proračuna.
 

Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić na sjednici je predstavio mjere potpora malim i velikim poduzetnicima, za koje, kako ističe, ima interesa. Posebno zanimljivom vidi mjeru dodjele bespovratnih sredstava za nove tehnologije i konkurentnost za mlade poduzetnike do 29 godina.




Gradsko vijeće na ovoj je sjednici donijelo i odluku o promjeni imena „Parka zdravlja“ kod Doma zdravlja Kutina u „Park 5. studenog“. Ovaj datum označava Svjetski dan romskog jezika, a izmjena imena predstavljena je i Veljku Kajtaziju saborskom zastupniku za romsku nacionalnu manjinu pri posljednjem dolasku u Kutinu. Kajtazi je tada rekao kako je u desetljeću Roma tendencija da svaki grad ima bar jednu ulicu, trg ili park karakterističan za romsku zajednicu. HSS-ov vijećnik Dragutin Vagner bio je protiv izmjene imena Parka zdravlja, rekavši kako ima dosta odvojaka u Radićevoj ulici gdje Romi stanuju, a koji nemaju imena, te predložio da se tim nazivom nazove jedna od navedenih ulica.
  

Na sjednici su usvojeni i kriteriji za financiranje osnovnog školstva, te je imenovan i novi ravnatelj Sportskog centra Kutina. Riječ je o Renatu Habeku, dipl. pravniku, bivšem djelatniku Petrokemije d.d. Habek će na tom mjestu zamijeniti dugogodišnjeg direktora Marcela Vučetića koji odlazi u mirovinu. Prisegu je na 20. sjednici GV-a dao i novi vijećnik SDP-a Miodrag Mišljen koji je na tom mjestu zamijenio vijećnicu Barbaru Mihaljević.