Predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića „Regija kao treća Jugoslavija“

Nova knjiga novinara i publiciste Tihomira Dujmovića „Regija kao treća Jugoslavija“ predstavljena je u kino-dvorani Doma kulture u Kutini. Dujmović je dugogodišnji novinar više hrvatskih medija, a zadnjih godina bavi se publicistikom istražujući aktualne političke i povijesne teme iz novije hrvatske povijesti. O knjizi je uz autora govorio i prof. dr. Zlatko Hasanbegović, povjesničar i saborski zastupnik, koji je naglasio da su u hrvatskoj politici sve glasnije snage koje zagovaraju razne integracije zemalja bivše Jugoslavije te da je Dujmovićeva knjiga vrlo aktualna analiza trenutnog stanja. Osim toga, Dujmović donosi povijesni pregled zbivanja u zadnja tri desetljeća kako je Hrvatska krenula na put osamostaljenja, istaknuo je Hasanbegović.
„Regija je zakamuflirani naziv za obnovu treće Jugoslavije s obzirom da ime bivše države više nema prođu. Svjedoci smo vrlo razvijene gospodarske, društvene, kulturne, sportske i druge suradnje među novonastalim državama regije, a sve to uz političko pokroviteljstvo europskih krugova i pojedinih domaćih političara među kojima je najistaknutiji bivši predsjednik Stipe Mesić koga sam nazvao i ocem Regije“, naglasio je Dujmović i dodao da čitav politički projekt Regije ima snažnu potporu u hrvatskim medijima.
Dujmović je govorio i o svojoj drugoj knjizi „Tko je ubio Zvonka Bušića?“ Pri tome je naglasio da je Bušić 32 godine, kao nitko u hrvatskoj povijesti, robijao za ideju hrvatske države. Čak ga ni sudac koji ga je osudio, zbog otmice zrakoplova i stradanja policajca, nije nazvao teroristom te je pisao 14 zamolbi da se Bušiću smanji kazna. Bušić je otmicu zrakoplova izveo bez oružja s nakanom da se svijet upozna s problemom Hrvata u bivšoj Jugoslaviji i u tome je uspio. Putnici iz otetog zrakoplova svjedočili su u njegovu korist, ali je nesretna okolnost bila stradanje policajca pri demontiranju eksplozivne naprave.
Na kraju predstavljanja knjige autor, Tihomir Dujmović, i promotor, Zlatko Hasanbegović, odgovarali su na aktualna pitanja o obilježavanju Bleiburga i Križnog puta, o stavovima pape Franje o kardinalu Stepincu te o drugim pitanjima. (I.G.)