MoslaVina – festival vina u Kutini u petak 31. 5. i subotu 1. 6.

U petak i subotu, 31. svibnja i 1. lipnja u Kutini se održava MoslaVina – 26. izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti. Turistička zajednica Grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina na konferenciji za novinare najavili su kako će ove godine izložba prerasti u Festival vina.
Direktorica TZ Kutine Ivan Grdić najavila je što građane Kutine i goste očekuje ovog vikenda na Trgu dr. Franje Tuđmana i u Vinskom dvoru.

Ivana Grdić, direktorica TZ Grada Kutine

Izložba vina u središtu je Festivala vina, direktorica Turističke zajednice najavila je i ostali dio programa.

Ivana Grdić, direktorica TZ Grada Kutine

Na izložbi MoslaVina ove je godine izloženo 175 uzoraka vina. 56 uzoraka ocijenjeno je zlatnim medaljama. Organizatori izložbe posebno su ponosni na 53 uzorka autohtonih sorti vina i 42 uzorka Škrleta.

Mišel Novosel, tajnik Udruge vinogradara i voaćra Moslavine Lujo Miklaužić Kutina istaknuo je kako su uzorci Škrleta visoko ocijenjeni te je objavio i pobjednike izložbe MoslaVina 2019.

Mišel Novosel, tajnik Udruge vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina

Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić prvu je izložbu vina u Kutini organizirala pšrije 25 godina s ciljem oživljavanja i očuvanja Škrleta, autohtone sorte vina iz Moslavine. Ubrzo je započela i klonska selekcija Škrleta po čemu je Kutinska Udruga također bila prva u Hrvatskoj. Škrlet, vinska djedovina Moslavine sačuvana je i revitalizirana te je danas prepoznatljivost Moslavine i Kutine. Uz 25 godina organiziranja izložbe Udruga će izdati i publikaciju o izložbi koju je pripremio Dragutin Pasarić.

Dragutin Pasarić

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić čestitao je organizatorima izložbe; TZ Grada Kutine i Udruzi vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić na pripremljenom programu te je pozvao sugrađane i goste Kutine da posjete izložbu MoslaVina idućeg vikenda u Kutini.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Izložba vina i festival vina MoslaVina svečano će u Kutini biti otvorena u petak 31. svibnja u 17:30.