Kako institucije (ne)rade svoj posao

Obitelji Repić i Piršić prije 20 godina pokrenuli su upravno-pravni postupak zbog bespravne gradnje u koju se upustio njihov susjed na Trgu Kralja Tomislava u Kutini.

U protekla dva desetljeća doneseno je niz rješenja u korist obitelji Repić, Piršić, ali ta rješenja nisu provedena bez obzira na bezbrojne požurnice i zahtjeve da se odluke i rješenja provedu koje je obitelj poslala institucijama.
Obitelji Piršić i Repić tvrde kako je gradnja uz njihovu kuću bespravna te je, kako kažu, njihov zahtjev za povratak u prvobitno stanje pravomoćnim odlukama nekoliko puta potvrđeno, a prva odluka donesena još 1999. godine. „Početak gradnje nije bio u skladu sa zakonom. Upozorili smo nadležne službe, ali ni one se nisu pridržavale zakona. Tako se nastavilo u svih proteklih 20 godina. Institucije ne provode zakone Hrvatske i odluke koje su same donesle.“, kažu predstavnici obitelji Repić i Piršić.
Bez obzira na pravomoćna rješenja o povratku u prvobitno stanje, prije početka gradnje sporne zgrade na Trgu Kralja Tomislava, obitelji Repić i Piršić ne nadaju sa da će biti provedena i posljednje odluke i rješenja u njihovu korist, jer do sada niti jedno pravomoćno rješenje nije provedeno. Na izmaku snaga, obitelji Repić i Piršić kažu kako će sada morati pokrenuti i postupke protiv institucija RH zbog nepoštivanja zakona i neprovođenja odluka i rješenja.