Josip Joe Meixner: Glazba kao lijek – knjiga i CD za duboko opuštanje

„Glazba kao lijek“ naziv je predavanja koje je u kutinskoj Knjižnici i čitaonici održao glazbenik Josip Joe Meixner. U Knjižnici ga je uvodno predstavila ravnateljica Knjižnice Suzana Bosak, a predavanje je izazvalo interes kutinske publike.

Josip Meixner svjetski je glazbenik rodom iz Siska, a iza sebe ima niz uspješnih godina bavljenja glazbom u svjetskim razmjerima od Austrije i Njemačke do Amerike. Školovao se u Beču gdje i usmjerio na glazbenu medicinu i bolje razumijevanje utjecaja glazbe na čovjekov živčani sustav. Posjetiteljima tribine prikazao je na nizu primjera kako glazba utječe na naše emocije. Usporedio je glazbu s matematikom i fizikom, gdje također postoje zakonitosti koje kada je riječ o glazbi nužno daju određene rezultate u vidu utjecaja na vegetativni živčani sustav. Razne zanimljivosti o pianomedicini posjetitelji su mogli čuti i osjetiti tijekom predavanja koje je bilo vrlo zanimljivo.

Terapija glazbom sve je popularnija u svijetu, ona teži ka potpunom opuštanju, no nije svejedno o kakvoj je glazbi i kojim tonovima riječ. Upravo tu se krije tajna CD-a Josipa Meixnera jer zvuci koji s njega dolaze opuštaju i liječe što je vrlo uspješna samoterapija – navodi Meixner.

Poznato je da – glazbom izazvani – pozitivni osjećaji, kao što su veselje ili opuštenost, jačaju naš imunitet, dok će negativni osjećaji izazvati slabljenje imuniteta. Glazba nas umiruje, ima pozitivno djelovanje prije svega na naše razmišljanje. Dobra glazba na neki način blokira lijevu stranu mozga koja nam obično zadaje svaki dan probleme jer je ta strana mozga zadužena za negativne misli, naše unutarnje konverzacije, itd. Dakle, ta glazba ima mogućnost to iskopčati i dovesti nas u jedno mirno stanje“, kaže Meixner.

“Učinak glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje već je dugo neupitan. Međutim, njezino ljekovito djelovanje prerijetko se koristi.
Pijanist Joe Meixner svoj život je posvetio glazbi. Kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima, između ostalog s povišenim krvnim tlakom, počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje, te je tako otkrio njihovo ljekovito djelovanje.
Nakon tog saznanja, Meixner se između ostalog posvetio „piano medicine®“, blagotvorno nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim, primjetnim učinkom na slušatelja.
Već je dugo poznato da glazba može djelovati ljekovito na organizam. 
Međutim, dokazivanje tih učinaka bilo je moguće tek modernijim metodama snimanja, kao što su računalna tomografija, pregled magnetskom rezonancijom ili analizom srcanog variabiliteta (HRV – Heart rate variability).
Tako je danas poznato i dokazano da – glazbom izazvani – pozitivni osjećaji, kao što su veselje ili opuštenost, jačaju naš imunitet, dok će negativni osjećaji izazvati slabljenje imuniteta.
Uz jačanje imuniteta, glazba može spustiti visoki krvni tlak, ublažavati bolove, poboljšati kvalitetu sna, opustiti mišiće i disanje ili reducirati frekvenciju otkucaja srca. Ljekoviti zvukovi čak i djeluju tijekom dubokog sna. Aktivnosti lijeve polutke mozga su u našem društvu često vrlo dominantne.
Glazba i ritam mogu smiriti te aktivnosti te stimulirati dublje regije mozga. Glazba se također primjenjuje terapijski na području anesteziologije, prilikom liječenja strahova i bolova, pri porodu ili u terapiji nakon moždanog udara.”


Josip Joe Meixner strastveni je pijanist koji se na svjetskim pozornicama osjeća kao kod kuće. Glasovir je počeo svirati u dobi od sedam godina. S dvanaest godina počeo je skladati, improvizirati i svirati na prvim koncertima. U petnaestoj godini uslijedio je njegov prvi angažman kao klavijaturista uz Arsena Dedića, Miru Ungara, Dadu Topića, Zdenku Kovačiček, u Kazalištu Komedija itd. Nakon Beča i Europe, Meixner boravi u Los Angelesu, te surađuje s poznatim glazbenicima. On je prije svega, ističe, pijanist, ali i skladatelj,