GIRLS ARE WEIRD: Izložba Nine Đurđević – Objekt(iv)na

Kutinski festival „Girls are weird“ otvoren je sinoć izložbom autorice Nine Đurđević pod nazivom Objekt(iv)na. Festival je zamišljen kao kreativni prostor slobodnog mišljenja i otvorenog dijaloga u kojem se ruše predrasude i stvaraju nove vrijednosti, a u fokusu ima žene i njihovo stvaralaštvo. Ove godine u obnovljenom izdanju “Girls are weird” održava se po drugi puta, a otvara ga  izložba Nine Đurđević.
Autoricu koja nažalost nije mogla prisustvovati izložbi, uvodno je predstavila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, a u nastavku je o radovima govorila dr. Iva Prosoli, kustosica zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Ona je predstavila rad Nine Đurđević s kojom je surađivala na nekoliko projekata. „Objektivna je naziv izložbe, ali ga čitamo kao i Objekt te upućuje na izložbu ambivalentnog sadržja: objektna – pretpostavljajući ženu/tijelo kao objekt (gledanja) i objektivna – koja podrazumijeva pokušaj odmaka, u ovom slučaju od sebe same, jer radi se ni više ni manje, nego o seriji autoaktova. Autorica u pseudoerotične poze postavlja vlastito tijelo, oponaša fotografije iz modnih i erotskih časopisa i autoironično izaziva dominantnu društvenu percepciju ideala ženske ljepote. Ispituje i očekuje gledatelja. I to čini s duhovitim odmakom. No, pritom nije jedina stvar koju čini objektiviziranje tijela radi ironiziranja iskrivljenih društvenih vrijednosti“, kazala je Iva Prosoli.

Fotografije Nine Đurđević svakako intrigiraju. Ne skrivaju nesavršenosti, otvaraju normalan pogled na žensko tijelo, ujedinjujući žene u pravu na slobodu bivstvovanja lišenu potrebe zadovoljavanja danas nametnutih standarda o tome kako treba izgledati žensko tijelo.

Davne 2003. Kutinčanka Carla Ferreri inicirala je ovaj festival koji je možda promijenio mjesto i način kulturnog izričaja, ali na istom tragu propituje što sve žena može na području svih vidova umjetnosti i stavlja ju u fokus.   


U ime Grada Kutine Festival je podržala pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Grada Kutine, Kornelija Marošević, koja je tom prilikom rekla kako događaji s područja suvremene kulture obogaćuju kulturni život Kutine i kako će i ubuduće imati podršku Grada.


Organizator festivala Davor Habazin s Foto video klubom Kutina zahvalio je tom prilikom svima na pomoći i najavio nastavak festivala naredna tri dana „Večeras (10.5) u Knjižnici i čitaonici u 19 sati knjigu „Nejednaki“ će promovirati poznata novinarka Ivana Dragičević. U subotu se vraćamo u Galeriju Muzeja Moslavine gdje će koncert u 21 sat održati Dunja Ercegović (Lovely Quinces). U nedjelju će također u Galeriji Muzeja Moslavine biti održana projekcija filma Lada Kamenski, redateljice Sare Hribar.“


 Uz gradske ustanove i Foto video klub podršku festivalu dali su i sponzori Cjevomont i Sindikat EKN kutinske Petrokemije.