Zelena čistka u Kutini i Velikoj Ludini

 Grad Kutina se i ove godine uključio u najveću ekološku volontersku akciju čišćenja grada i divljih odlagališta, Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš u sklopu projekta „Let’s do it world“, kao važan korak u promjeni odnosa građana prema otpadu.  Predstavnici Grada Kutine, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Eko Moslavina d.o.o. i Mjesni odbori, Udruga KCM i Udruga Roma te Bicklistički klub Kutina uz podršku građana volontera očistili su divlja odlagališta otpada u prirodi na lokacijama Mjesnog odbora Repušnica (Ulica Repušnička lipa (kraj ulice), Radićeva ulica (na više lokacija iza Romskog naselja- sa istočne strane), MO Zbjegovača (Put Bonifacija Pavletića-prema crkvi na Gojlu), Brinjani (spojna cesta sa Šartovcem), Kutina-Ulica A.Mihanovića u smjeru Mišinke te u Metanskoj ulici (zapadno od Šmit electronica).
 

U akciji su sudjelovali gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić, Eduard Gelešić, pročelnik UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, Krešimir Lenić, ravnatelj Komunalnih servisa Kutina, Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine d.o.o., Mario Repić, direktor Hrvatskih voda, Dražen Kinderman, predsjednik MO Repušnica, Danijel Kokot, direktor Hrvatskih šuma, volonteri, te stanovnici Romskog naselja u Radićevoj ulici u Kutini. Adrijana Cvrtila, direktorica Eko Moslavine, tvrtke koja na kutinskom području brine o odvozu smeća, obavijestila je da je na volonterskoj eko akciji Zelena čistka prikupljeno oko 171 m3 odnosno 136,8 tona otpada što je za 8 puta više od prošle godine kada je prikupljeno 20 m3. Radnici Eko Moslavine, kao i svake godine do sada, prevest će i pravilno zbrinuti sakupljeni otpad.  

Globalna akcija čišćenja divljih deponija pod nazivom „Zelena čistka“, u Kutini se održava posljednjih 11 godina. Na nacionalnoj razini akciju koordinira udruga Žmergo, dok je Grad Kutina lokalni organizator koji organizira akciju na lokalnoj razini,  dogovara i koordinira volontere, predlaže lokacije za čišćenje, nabavlja materijal i opremu. Cilj akcije je uključiti što više građana, očistiti što više otpada, selektivno odvajati otpad i uključiti što više sudionika-volontera.  Svi sudionici udružili su napore kako bi pokazali veliku važnost okoliša i prirode, te što se sve može učiniti u samo jednom danu uz zajedništvo i pozitivu koja će nam, promjenom odnosa svih nas prema okolišu i prirodi uz pravilno zbrinjavanje otpada, omogućiti bolje sutra.

U akciju „Zelena čistka“ šestu godinu za redom uključila se i Općina Velika Ludina. Djelatnici općine, poduzeća „Ludina“ d.o.o. i ekološki osviješteni građani odlučili su očistiti nekoliko lokacija od smeća. Nastavljajući, sada već šestogodišnju tradiciju pristupilo se čišćenju divljeg odlagališta na izvorištu pitke vode u Ruškovici. Akcija se nastavila prikupljanjem otpada kojeg su nesavjesni građani odbacili uz cestu kod groblja u Maloj Ludini te na izvorištu pitke vode u Ludinici. 
Općina Velika Ludina zadnjih godina aktivno se bavi saniranjem divljih deponija otpada pa je okoliš Općine sve čišći i uredniji, a ovakvim akcijama polako se utječe na svijest građana. (www.kutina.hr; www.opcina-vludina.hr)