GRADSKO VIJEĆE KUTINE: Usvojen akcijski plan za Rome 2019.-2020.

Gradsko vijeće Kutine na jučer održanoj sjednici usvojilo je akcijski plan za Rome za razdoblje od 2019.- 2020. godine. U Hrvatskoj je donesena nacionalna strategija za Rome od 2013.-2020. a gradovi i županije donijeli su svoje akcijske planove. Grad Kutina dosad nije imao ovakav plan, te ga je ovom prilikom usvojio, a on je temelj za mnoge aktivnosti, ali i način njihova sufinanciranja.

„Mi smo niz mjera koje se odnose na pripadnike romske nacionalne manjine imali i prije, ali smo ovim akcijskim planom napravili okvir, stavili na papir sve aktivnosti da se vidi gdje smo u odnosu na nacionalni plan za Rome i to će nam biti baza za neko buduće razdoblje“, objasnio je gradonačelnik Zlatko Babić. Dodao je kako je upravo u tijeku rješavanje problema legalizacije, dobivanje potrebne komunalne infrastrukture, nastavlja se izgradnja društvenog doma koja je bila obustavljena. Suradnju sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem ocjenjuje vrlo dobrom, te se nada završetku doma čime bi se pripadnicima romske manjine osigurao kvalitetan prostor. Babić zaključuje da je obrazovanje primarno, te da se u tom smislu intenzivnije radi posljednjih desetak godina, te da je napredak vidljiv najviše kod djece i mladih.
 

Čelnici Vatrogasne postrojbe, Sportskog centra, Muzeja Moslavine, Knjižnice i čitaonice te POU, Mario Paluh, Marcel Vučetić, Jasmina Uroda Kutlić, Suzana Pomper i Jasminka Molnar podnijeli su izviješća o radu. Razgovaralo se tom prilikom i o kutinskom bazenu, te sportskim terenima gdje se ulažu napori kako bi se standard održao s dostupnim sredstvima.

Vatrogasci su pohvaljeni kao primjer kvalitetnog rada, a posebno od strane Josipa Prajnera (DSU) koji smatra da je smjena generacija u ovom sektoru donijela i potrebnu kvalitetu i držanje koraka s vremenom u svim segmentima rada, te posebno ističe njihovu hrabrost koju su pokazali na terenu, osobito kod poplava u Jasenovcu.

 Pohvaljene su i sve ustanove, a Babić je istaknuo kako upravo njima treba zahvaliti za bogat društveni život koji kroz svoje aktivnosti pružaju Kutinčanima, od izložbi, predstava, sportskih, do raznih drugih događanja, što Kutinu svrstava u grad s vrlo kvalitetnim društvenim životom za sve generacije. Muzej Moslavine svakako se svrstava u ustanovu koja pruža niz kulturnih događanja, te drži korak s vremenom i suvremenim zbivanjima u kulturi, jednako kao i PUO čija je djelatnost šira te uključuje i obrazovanje. Tamo su najavljena i nova ulaganja na adaptaciji prostora.

Kod izvješća Knjižnice i čitaonice istaknut je dugogodišnji problem ove ustanove koja vapi za novim prostorom, što Kutina treba i zaslužuje, no kada će do toga doći nije izvjesno.

Izvješće su podnijeli i Gradski savez KUD-ova, Zajednica Sportskih udruga, te Vatrogasna zajednica Grada Kutine. Ono što je i ovom prilikom istaknuto kod izviješća ZSU koje je podnio tajnik Zlatko Grdić, je nedostatak sredstava za sport. Dražen Kinderman ukazao je na manjak sredstava s kojima se klubovi teško snalaze.

Gradonačelnik ističe kako je ulaganje povećano na 1,6 mln kn, kao i da je svjestan da su sredstva nedostatna. „Kutina je jedan od rijetkih gradova koji sam financira ustanovu kao što je Sportski centar i to na godišnjoj razini oko 4,5 mln kn. To je veliko izdvajanje,  ali ne vidim mogućnosti izmjene takve odluke. Ta ulaganja znatno umanjuju ulaganja u sport, no ipak se trudimo koliko je god moguće to poboljšati jer to naši klubovi zaslužuju, kako rukometaši i nogometaši, tako i pojedinačni sportovi“, kaže Babić.
  Vijećnici su na ovoj sjednici većinom glasova izglasali odluku da članovi NO RA MRAV imaju naknadu sukladno odluci, odnosno 800 kn za predsjednika i 500 kn za člana odbora. Iako su se oni koji bi trebali obnašati te dužnosti (Ana Balaško kao predsjednica i Ivica Glibo kao član) izjasnili da će raditi za 1 kn, gradonačelnik je ustrajao da se donese odluka o financiranju kao i u drugim NO-ima trgovačkih društava.

SDP je bio protiv takve odluke. „Nadzorni odbori su nepotrebni tamo gdje je 6 zaposlenih i direktor koji je odgovoran. Od toga nema koristi, niti je itko ikada odgovarao kao predsjednik NO za nešto. Isto tako podržavamo rad članova NO za jednu kunu“, rekao je Joža Cerovec.

Irena Vdović vijećnica Nezavisne liste stoji na istom stajalištu kao i prijašnjih sjednica, te naglašava važnost stručnosti članova u Nadzornim odborima, a slaže se s radom uz naknadu od 1 kn.  

Ana Balaško (HSLS) rekla je tom prilikom kako ne vidi razloga da se donosi predložena odluka o naknadama, ako su ona i vijećnik Ivica Glibo (MOST) rekli da bi radili kao članovi NO za 1 kn, te su i glasovali protiv te odluke.
 

Gradonačelnik je rekao kako se ne može uspoređivati rad u  Nadzornim odborima trgovačkih društava i Upravnih vijeća u ustanovama u kojima odgovornost nosi osnivač odnosno Grad, što je na prethodnoj sjednici izjednačila vijećnica Balaško. Babić želju za volontiranjem u NO smatra populizmom te zaključuje: „Za takvu vrstu odgovornosti sukladno zakonu dobiva se naknada, a što će se s tom naknadom učiniti odlučite sami. Nitko ne brani da svoju naknadu za rad u NO usmjerite u humanitarnu svrhu, bilo nekoj udruzi ili pojedincu“.

 Na Aktualnom satu bilo je dosta prijedloga od onog vijećnice Ruže Gačić (HDZ) za prometnim rješenjem kod pješačkog prijelaza i znaka ubrzavanja u Ilovi što je u nadležnosti ŽUC-a, do prijedloga Jure Nikšića (HSU) da umirovljenici sa minimalnim mirovinama dobiju uz božićnicu i uskrsnicu. Kod točke dnevnog reda o socijalnim mjerama koje provodi Grad Kutina, a koje je predstavio pročelnik Odjela društvenih djelatnosti Željko Tomičić otvorena je i ta mogućnost ubacivanjem određene klauzule, a koja će biti ispoštovana sukladno odluci gradonačelnika. Ove godine to nije planirano u proračunu, no može se reći da postoji podloga da se takva odluka ubuduće donese.