Posjet Veljka Kajtazija Kutini

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić jučer je održao radni sastanak s predstavnicima romske nacionalne manjine, saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i predsjednicom Saveza Roma u RH Suzanom Krčmar, te predstavnicima romske zajednice u Kutini.
 

Tom prilikom Veljku Kajtaziju prezentiran je Akcijski plan za Rome od 2019. do 2020. koji je nedavno jednoglasno prihvaćen od strane kutinskog Gradskog vijeća. „Akcijski plan dio je Nacionalne strategije za Rome koji je trebalo donijeti i ranije, no taj plan nije postojao i sada smo ga donijeli. Ono što moram naglasiti je činjenica da smo mi u Gradu Kutini provodili brojne aktivnosti usmjerene na boljitak romske zajednice, neovisno o izostanku strategije kao dokumenta. Obrazovanju smo posljednjih godina dali poseban naglasak i tu su jasno vidljivi iskoraci. Radi se na legalizaciji, poboljšanju komunalne infrastrukture, a strategija je podloga i put da se sve lakše realizira“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić. Naglasio je dobru suradnju s romskom zajednicom, no dodao je kako ne treba bježati niti od problema koji postoje i koje treba rješavati.  
 

Veljko Kajtazi pozdravio je izglasavanje Akcijskog plana, suradnju s gradonačelnikom Kutine ocijenio je vrlo dobrom, kao i napore uložene u poboljšanje uvjeta života romske zajednice. Pitanje legalizacije i završetka narodnog doma vidi bitnima i nada se da će zajednički to i realizirati. „Narodni dom smo počinjali, došli smo do određenog stupnja s bivšim gradonačelnicima i stali. Ne znam zašto smo stali, ali očekujem da ćemo sada to nastaviti i završiti zajednički. Poznato mi je da dolazi do oštećenja doma, no to je i svojevrstan revolt jer projekt predugo stoji. Radit ćemo na rješavanju tog problema, a od ove Vlade očekujem najviše dosad po pitanju unaprijeđenja života Roma“, rekao je Kajtazi.

 Što se tiče samog akcijskog plana Kajtazi sugerira dodavanje određenih financijskih pokazatelja, te odgovornosti ukoliko se određeni dio plana ne provede, jer to je način da obje strane ispune planirano, no dodaje kako je donošenje ovakvog dokumenta pozitivan pomak. Kajtazi očekuje sufinanciranje Narodnog doma kroz proračun, što bi omogućilo društveni život romskoj zajednici i sigurno utjecalo na kvalitetu njihovog života.
   Nakon konferencije za novinare održan je radni sastanak na kojem je bilo više riječi o konkretnim problemima romske zajednice u Kutini i njihovom zajedničkom rješavanju.