Počinje gradnja novih vodovoda i kanalizacije, nema nazad

U Kutini je danas potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta “Poboljsanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina” i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za provedbu projekta “Poboljsanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina”.
Ugovore su potpisali, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvaskih voda i mr. Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. Kutina, koja je investitor i nositelj projekta.

Riječ je o najvećoj investiciji u komunalnu infrastrukturu u povijesti Grada Kutine i navećem EU projektu na području Grada Kutine, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić te je zahvalio na suradnji u pripremi projekta Hrvatskim vodama i Moslavini d.o.o. Kutina te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Vrijednost je projekta 488 mil 414 tisuća i 656 kn (s PDV-om), iz EU fondova sufinanciranje iznosi 262 mil. 967 tisuća 282 kn, Provedba projekta trajat će tri godine.
U projektu “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina”, u vodoopsrkbu će biti uloženo gotovo 137 milijuna kuna što podrazumijeva novi pogon za kondicioniranje vode u Ravniku kao i dva zdenca u Osekovu. Izgradit će se nove vodovodne mreže u dužini od 50 km sa 4 crpne stanice i rekonstrukciju vodoopskrbne mreže u dužini od gotovo 30km.
Sustav odvodnje je veći zahvat od vodoopskrbe prvenstveno zbog toga što će se izgraditi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od gotovo 87 mil kuna, a ukupna vrijednost investicije za sustav odvodnje biti će 207 mil kuna“, istaknuo je Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. predstavljajući projekte te je dodao da će se uz spomenutih 87 mil kuna izgraditi i rekonstrukcija kanalizacijske mreže u dužini 13,4 km i nova kanalizacijska mreža u dužini 34 km sa 13 crpnih stanica sveukupne vrijednosti 73 mil kuna.
U ovom projektu nisu uključene samo investicije koje će se raditi na području Grada Kutine već da jedan manji dio podrazumijeva i zajedničke investicije gradova Kutine, Popovače i Općine Velika Ludina. Te zajedničke investicije u visini iznosa od 62 milijuna kuna obuhvaćaju aktivnosti koje će se raditi na crpilištu u Osekovu, magistralnom cjevovovodu Voloder – Donja Gračenica te isto tako nadzorno upravljački sustav, kondiconiranje pitke vode Ravnika, nabavu komunalne opreme i zajednički udio u svim uslugama nadzora, vođenja projekta, promidžbe i vidljivosti. Sredstva u iznosu od 62 mil kuna jedinice lokalne samouprave će izdvojiti u skladu sa trenutnim postupkom vlasništva u tvrtki Moslavina d.o.o.
Generalni direktor Hrvaskih voda Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo pripremom projekta i početkokm realizacije.

„Poptipisivanjem ovih ugovora nema više nazad, projekt počinje.“ Istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda je uz ovaj veliki projekt najavio i dva manja projekta Hrvatskih voda na području Kutine, koji su također dugogodišnja želja građana Kutine, izgradnje nasipa i retencije Polojac za zaštitu od poplava sjevernog područja Grada Kutine uz Kutinicu te uređenje korita Kutinice u središtu grada..

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pohvalio je ovaj projekt i naveo ga kao primjer svim ostalim projektima aglomeracije u Hrvatskoj.

Radovi u projektu Aglomeracija Kutina trajat će tri godine, a započet će na jesen ove godine.