Majda Tovornik – Daleki istok u Galeriji Muzeja Moslavine

U Kutini je u Galeriji Muzeja Moslavine sinoć otvorena izložba autorice Majde Tovornik koja živi i radi u Austriji. Majda Tovornik rođena je u Zagrebu, a svoje djetinjstvo veže uz Kutinu budući da potječe iz kutinske obitelji Pazdera čija je živopisna kuća u kojoj je provela dosta vremena u svome djetinjstvu svakako utjecala i na njezin autorski rad.

O slikarici i njezinom životnom putu uvodno je govorila  ravnateljica Muzeja Moslavine, Jasmina Uroda Kutlić. Majda Tovornik slikanjem se počela baviti 1995. godine, a inspirirana je, kao što je to na prvi pogled vidljivo, Dalekim istokom, budući da je dvije godine živjela u Afganistanu i Pakistanu: “Iako radi kao socijalna radnica nakon završetka studija sociologije, umjetnost je njezina velika ljubav, članica je Linzer Kunstcluba i izlaže u Austriji, a ovo joj je prva izložba u Kutini, ali i Hrvatskoj uopće”.

O likovnom radu Majde Tovornik govorio je povjesničar umjetnosti Mladen Mitar koji ovu izložbu izdvaja kako zbog osebujne  tehnike slikanja na svili koja nije česta za vidjeti u Galeriji Muzeja Moslavine, tako i po motivima koji u svojim simbolima objedinjuju istočnjački svijet promišljanja života.

“Simobli održavaju veze zemlje i neba, prostora i vremena, imanentnog i transcendentalnog. Oni oblikuju naše želje, potiču nas, upravljaju našim postupcima….”, piše Mitar u predgovoru katalogu.  Mitar analizira motiv stabla na svilenim vlakima, koja svojim koloritom dominiraju slikama Majde Tovornik. Stablo je izvor Majdinih priča o životu koje imaju svoje nazive i mjesta u istočnjačkoj kulturi,  o kojima je govorio prof. Mitar. Upravo se među svim tim stablima našla i slika Pazderine kuće koja također simbolizira izvor, te autoričinu ukorijenjenost u ovom tlu kroz obiteljske korijene u Kutini.
   

Majda Tovornik bila je dirnuta riječima Mladena Mitra, te kao autorica koja promišlja istočnu civiliziaciju, skromno zahvalila svima na dočeku i pomoći oko izložbe, osobito prisutnim članovima svoje obitelji.


  “Tko god želi doživjeti bogatstvo istoka u svim svojim bojama, motivima i simbolima uživat će u platnima Majde Tovornik”, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić otvarajući izložbu, te pozdravljajući potrebu autorice da izloži svoje slike upravo u Kutini gdje se u središtu grada nalazi i jedinstvena Pazderina kuća, jedan od simbola grada.