50 godina Radio Moslavine

Na današnji dan, 29. travnja 1969, u Kutini je u sklopu ustanove „Moslavački list“ proradila Radio Moslavina, zajednička lokalna radio postaja Općine Kutina i Garešnica. Svečano ju je otvorio tadašnji predsjednik Skupštine općine Kutina, Mijo Hlad, naglasivši da se malom svečanošću obilježava veliki i važan događaj za Kutinu i Garešnicu.
Radio Moslavina počela je s radom u svojoj zgradi u Ulici Ivana Gorana Kovačića 25 u Kutini. Tadašnji direktor je bio Josip Tropčić, prvi glavni urednik Zvonimir Kolar, prvi tonski realizator Ladislav Solenički, a prva spikerica Anita Mesić. Do 1992. bila je zajednička postaja Kutine i Garešnice, a od tada je u suvlasništvu gradova Kutine i Popovače te Općine Velika Ludina. Od 1987. Radio Moslavina posjeduje vlastiti antensko-odašiljački stup Mramor Brdo kod Gornje Gračenice.
Važnost lokalnih radio postaja, pa tako i Radio Moslavine, pokazala se tijekom Domovinskog rata kada je agresorska vojska bombardirala glavne odašiljače Hrvatskog radija, a mreža lokalnih postaja prenosila vijesti državnog radija. Osim toga, Radio Moslavina je bila glavni izvor informacija za građane Kutine i okolice.
Uz rad u novinarstvu pojedini urednici i novinari Radio Moslavine bili su i istaknuti javni i društveni radnici te dobitnici javnih priznanja. Dugogodišnji direktor Josip Tropčić dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske udruge radija i novina, čiji je bio višegodišnji predsjednik. Rudolf Krznarić i Dragutin Pasarić dobitnici su Nagrade za životno djelo Grada Kutine, a Pasarić i županijske nagrade za životno djelo.
U povodu 50. obljetnice rada Radio Moslavina je ove godine primila Jubilarno priznanje Hrvatskog novinarskog društva, Ogranka u Sisačko-moslavačkoj županiji, za 50 godina kontinuiranog rada i informiranja građana. (I.G.)