Sto godina srbijanskog terora

U sklopu festivala domoljubnog filma “Gordan Lederer” u Kutini je predstavljena knjiga „Sto godina srbijanskog terora 1918. – 2018.“ autora Nenada Piskača i istoimeni film redatelja Jakova Sedlara snimljen prema knjizi.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio je organizatoru festivala UHDDR Zaprešića što su i građanima Kutine odlučili predstaviti film i knjigu „Sto godina srbijanskog terora.“ Gradonačelnik Kutine podsjetio je kako su krajem prošle godine u Kutini prikazan dva dokumentarna filma o Domovinskom ratu te je zahvalio kutinskim braniteljima što takvim aktivnostima doprinose očuvanju uspomene na Domovinski rati i promociji vrijednosti Domovinskog rata.

Knjigu Nenada Piskača predstavio je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika. „Knjiga argumentirano prikazuje velikosrpsku politiku zbog čijih su ciljeva Hrvatska i Hrvati bili izloženi stoljetnom teroru. Da sam ja birao naslov knjige izabrao bih naslov „Stoljeće velikosrpskog terora“ da se ne difamira jedan cijeli narod i poistovjeti sa velikosrpskom politikom koju je utemeljio Ilija Garašanin.“, rekao je prof. Vidmarović.

Podsjetio je na uzroke i korijene velikosrpskog terora te je istaknuo kako je taj teror započeo u Moslavini 1918. godine. „Te je godine izbila i pobuna koju je predvodio Stjepan Uroić iz Repušnice. Kraljevina SHS nije ostvarila želje Hrvata te je služila za ostvarivanje ciljeva velikosrpske politike.“, naglasio je Đuro Vidmarović. Dodao je kako se nad terorom kojeg su provodili velikosrbi zgražao i srpski publicist Dimitrije Tucović.

Đuro Vidmarović rekao je kako su zbog velikosrpskog terora vođena i dva krvava rata, jedan 1941. i Domovinski rat 1991. godine te je upozorio kako je velikosrpski teror aktivan i danas osobito u području kulture. „Zato ljudi od politike moraju biti oprezni i imati na umu riječi dr. Franje Tuđmana iz 1991. „Tko nije spreman oprostiti, sije klicu mržnje.“ Ipak, Đuro Vidmarović upozorio je kako situacija u Srbiji nikad nije bila, kako je rekao, četničkija te je ocijenio kako se nalazimo u duhovnom i verbalnom ratu vođenog dezinformacija, podjelama i terorom. „Želimo mir, ali domoljublje je sveto, to je crvena crta ispod koje se ne može ići.“, poručio je na kraju prof. Đuro Vidmarović.

Nakon predstavljanja knjige prikazan je i film kojeg je prema knjizi režirao Jako Sedlar.