SMŽ u novoj statističkoj regiji za bolje povlačenje poticajnih sredstava

NUTS 2 klasifikacija – sastanak u Vladi RH

Župan Ivo Žinić je u utorak, 15. siječnja 2019. godine, u Vladi Republike Hrvatske nazočio sastanku na temu prijedloga nove NUTS 2 klasifikacije u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj, a sve u svrhu ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažiran je Institut za razvoj i međunarodne odnose koji je napravio stručnu procjenu te donio na razmatranje prijedlog kojim bi se napravila podjela prostornih jedinica.

Priopćenje Hrvatske zajednice županija prenosimo u cijelosti:

Premijer Plenković s predstavnicima Hrvatske zajednice županija o prijedlogu novih statističkih regija

Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se u utorak 15. siječnja s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina i predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora. Tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj.
Postojeća podjela na dvije regije, kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012. godine za koju se smatra da nije doprinijela ravnomjernom regionalnom razvoju. U uvodnoj raspravi premijer Plenković je pojasnio da je Vlada u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica te da je na inicijativu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije angažiran Institut za razvoj i međunarodne odnose kako bi se napravila moguća rješenja. Na temelju stručnih procjena i u raspravi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave treba donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet mogućnih varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja. Na kraju rasprave zaključeno je da konačnu odluku treba donijeti između varijante 1. i varijante 6.
Obje varijante podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb kao izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj.
Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora te formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti. Isto tako će nova podjela podrazumijevati ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata obzirom na pravila koje donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021. – 2021. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo transparentnom raspravom te uključivanjem u proces donošenja odluka. Podsjetio je da će ovakav pristup sigurno doprinijeti povećanju kvalitete života u svim županijama te povećanom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.