Molitva za jedinstvo Kršćana u Stupovači

Molitvena osmina za jedinstvo Kršćana na području Sisačke biskupije započela je zajedničkom molitvom katoličkih i evangeličkih kršćana u katoličkoj crkvi sv. Josipa Radnika u Stupovači. Molitvu je predvodio vlč. Branimir Motočić, povjereni za ekumenizam i dijalog sisačke biskupije.

Krist i vjera u Krista je naša zajednička polazna točka i po tome su Kršćani jednaki. To treba biti i temelj jedinstva i zajedništva koje se potvrđuje svakodnevicom. „Činimo to u duhu molitve koja se čita u ovoj osmini. Neka se ona prije svega u tišini naših srdaca i svakodnevnom molitvom osjeti upravo kada prilazimo braći drugih kršćanskih crkava. Služimo tome u ljepoti žrtve ljubavi, udaljeni od razdora i potvrdimo nastojanja utemeljitelja ove vrste molitvenog zajedništva, a koje traje više od stoljeća. U molitvi smo povezani sa svima koji žele stati pred lice Božje. Svi su Kršćani braća i zato u zajedničkoj molitvi molimo jedni za druge kako bi izgradili novo zajedništvo.“, rekao je vlč. Branimir Matočić.

Osmina za jedinstvo Kršćana više od 100 godina održava se svake godine od 18. do 25. siječnja. Kršćanstvo se kroz povijest razjedinilo. „puno je više elemenata koji kršćanske crkve povezuju nego što ih razdvajaju. Moramo se što više upoznavati i poštovati jer iako nismo odgovorni za razjedinjenost Kršćana naša je odgovornost za savladamo zapreke i barijere zajedništvu.“, poručeno je iz Kutine sa zajedničke molitve evangelika i katolika.